Hlavní obsah

Trest za krádež rohlíku soud policistovi zrušil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Domažlický policista Pavel Kubáček (38) uspěl s žalobou proti svým nadřízeným, kteří ho za krádež rohlíku v obchodě před dvěma lety potrestali snížením platu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Správní senát Krajského soudu v Plzni v neveřejném jednání nyní zrušil rozhodnutí krajského policejního ředitele z loňského listopadu, kterým byl Kubáček uznán vinným z přestupku proti majetku a potrestán desetiprocentní srážkou z platu po dobu dvou měsíců. Navíc podle soudního verdiktu musí policie jako žalovaná strana zaplatit náklady řízení.

Policista, který pracuje jako kriminalistický technik, ale definitivně vyhráno nemá. Soud totiž případ vrátil krajskému policejnímu šéfovi k novému řízení.

Co vedlo soud ke zrušení kázeňského rozhodnutí, není jasné, na jeho webových stránkách je uveden pouze stručný výrok bez odůvodnění.

Chytila ho ochranka Kauflandu

„Rozsudek jsem zatím nedostal, sám jsem zvědavý na to, čím to soud odůvodnil. Každopádně v novém kázeňském řízení už nemůže být můj klient potrestán, neboť od spáchání přestupku uplynula roční promlčecí doba,“ řekl v pondělí Právu Kubáčkův advokát Jaroslav Belling.

Policistu načapala při krádeži ochranka Kauflandu. Jeden z hlídačů ho sledoval, jak mezi regály mimo záběr bezpečnostní kamery pojídá croissant. Vyfotil ho na mobilní telefon, a když u kasy při placení nákupu Kubáček snědený rohlík nepřiznal, byl požádán o to, aby doplatil šest korun.

Podle svědků měl Kubáček tvrdit, že žádný rohlík neměl, a jednání ochranky označil za křivé obvinění.

Zaštiťovat se měl přitom tím, že je policistou.

„Nic jsem neukradl, a proto jsem se rozhodl bránit se proti kázeňskému trestu soudní cestou,“ reagoval na dotaz Práva Kubáček.

Policistovi původně hrozil přísnější trest, a to odejmutí služební hodnosti a s tím spojený okamžitý odchod do civilu. Nadřízení ale přihlédli k jeho doposud bezproblémovému chování a k dobrým pracovním výsledkům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám