Hlavní obsah

Vyšetřování jsem moc nepomohla, řekla Němcová po výslechu

Praha
Aktualizováno

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a kandidátka ODS na premiérku Miroslava Němcová má za sebou výslech na policejní služebně na pražském Perštýně. Vypovídala v souvislosti s kauzou bývalé šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Pokračuje tak úvodní část rozsáhlých výslechů svědků v aféře kolem údajné korupce a sledování vojenskou tajnou službou.

Miroslava Němcová po výslechu na policiiVideo: Novinky

 
Článek

Po 40 minutách Němcová z policejní služebny odešla. „Tomu vyšetřování jsem moc nepomohla, neboť jsem u žádných jednání nebyla,“ reagovala na dotaz, zda se účastnila schůzek, na kterých se dojednávaly posty ve státních firmách pro bývalé poslance ODS. Na totéž se jí prý už vyptávali i policisté, podle svých slov jim neměla co odpovědět.

Miroslava Němcová jde podat svědectví v kauze NagyováVideo: Novinky

Při příchodu na policii Němcová pouze řekla, že žádnou podobnou zkušenost nemá. Nikdy prý na policii nevypovídala. „Nevím, co mám čekat,” uvedla. V souvislosti s kauzou obviněných exposlanců ODS a tím, že měli podle vyšetřovatelů dostat „trafiky” ve státních nebo polostátních firmách, Němcová odmítla cokoli komentovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová přichází k výslechu.

Advokát Jiří Toman, který zastupuje obviněného Romana Bočka, po výsleších novinářům řekl, že Němcová se mimo jiné vyjádřila ke svému únorovému výroku, že se jí trafiky pro poslance nelíbí. [celá zpráva] Odpověděla prý, že to myslela v morální rovině.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) už ráno vyslýchali jako první Patricii Urbanovou, zaměstnankyni Úřadu vlády ČR, a tudíž někdejší podřízenou Nagyové.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová v zajetí novinářů

Ve středu vypovídal bývalý předseda dozorčí rady státní ropné společnosti Čepro Miroslav Beneš. Původně byl jeho výslech naplánován na čtvrteční jedenáctou hodinu dopoledne. Právě v Čepru získal post jeden z obviněných poslanců, Marek Šnajdr (ODS). Žalobce jeho dosazení posoudil jako politickou korupci. Beneš byl kdysi místopředsedou ODS a poslancem za tuto stranu. Býval i primátorem Českých Budějovic.

Příští týden policie podle informací Práva vyslechne některé vládní poslance: Tomáše Úlehlu, Borise Šťastného či Jana Floriána (všichni ODS).

Už před dvěma týdny vypovídal na policii ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09). Uvedl tehdy, že podle něj konstrukce státního zástupce připomíná spíš třídní nenávist než právní názor. [celá zpráva]

Kalouskův výslech byl zaměřený na  případ, ve kterém jsou obviněni bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Podle policie složili poslanecké mandáty za slib dalších výhod. Ty jim měl podle policejního obvinění slíbit tehdejší premiér Petr Nečas. Objevily se také spekulace, že by mohl být obviněn i on. Vyšetřovatelé ho ale zatím ani nevyslechli a Nečas je o to sám žádá. [celá zpráva]

Reklama

Související články

ODS uvažuje o omluvě voličům

Občanští demokraté v rámci příští předvolební kampaně uvažují, zda nepředstoupit před voliče s pokorou a neomluvit se za chyby a přešlapy, kterých se strana...

Výběr článků

Načítám