Hlavní obsah

Havlová nespáchala trestný čin, řekl soud

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní řízení se švagrovou exprezidenta Dagmar Havlovou v souvislosti s koupí poloviny paláce Lucerna v pondělí definitivně skončilo. Odvolací soud totiž potvrdil, že Havlová nijak nepřekročila zákon, když nespolupracovala se správcem konkurzní podstaty zkrachovalé C.H.R., dceřinné společnosti koncernu Chemapol Group.

Článek

Právě od ní si Havlová v roce 1999 koupila druhou část paláce. Tu první na ní již dříve převedl její manžel Ivan. C.H.R. se však brzy po prodeji části Lucerny ocitla v konkurzu a ustanovený správce dospěl k názoru, že právě tato transakce byla pro firmu "natolik nevýhodná", že má podle zákona právo nemovitost zpětně zahrnout do konkurzu.

Po exprezidentově švagrové pak chtěl různé dokumenty, které však ona nedodala. Obrátil se proto na policii s tím, že Havlová hrubě ztěžuje výkon jeho funkce, tedy se dopouští trestného činu porušení povinnosti v řízení o konkurzu.

Soudy jeho názor nesdílejí

Podle dnešního verdiktu pražského městského soudu měla Havlová kvůli soupisu majetku zkrachovalé firmy pouze povinnost poskytnout informace o hodnotě oné poloviny Lucerny. Což učinila. Jinak zatím není povinována k ničemu dalšímu, dokud jiný soud nerozhodne spor mezi ní a správcem. Havlová totiž s jeho postupem nesouhlasí a žalobou se domáhá, aby polovina Lucerny do konkurzu nespadala.

Podle rozsudku nemá správce nyní ani právo kontrolovat, zda například Lucerna nechátrá, a do budoucna neklesne na ceně.

Zatím nemá šanci na úvěr

Havlová nesla dnešní jednání velmi emotivně. Když státní zástupce navrhl případ kvůli procesním chybám projednat celý od začátku, dala se do pláče. "Já už tak dlouho čekám, že vylučovací žaloba ukáže, že ta koupě byla zcela v pořádku. A tomuto zdržování nerozumím. Je to celé, jak začarovaný kruh," třásla se při své závěrečné řeči. Dodala, že dokud nebudou soudní spory vyřešené, nikdy nedostane úvěr na renovaci paláce.

Po vynesení rozhodnutí pak mluvila mnohem optimističtěji. "Sestavili bychom tým architektů a ta přerušená snaha Lucernu zmodernizovat by pokračovala," odpovídala na otázky novinářů, co udělá v případě, že vyhraje i vylučovací žalobu. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Reklama

Související témata:

Související články

Spor o Lucernu začal u soudu značně zostra

Do ostré argumentace se ve středu u pražského městského soudu pustil zástupce exprezidentovy švagrové s konkurzním správcem zkrachovalé firmy C.H.R., která...

Soud nezačal, Havlová uvízla v Antarktidě

Na středu plánovaný soud se švagrovou exprezidenta Václava Havla se neuskutečnil, neboť Dagmar Havlová uvízla v Antarktidě a nestihla se včas vrátit do Prahy...

Výběr článků

Načítám