Hlavní obsah

Policista s falešnou maturitou poškodil stát o milióny, vrátí zlomek

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Na téměř pět miliónů korun vyčíslila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) škodu, kterou měl státu podvodem způsobit policista Lubomír Zábel ze Zlínska.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lubomír Zábel v posledních letech působil na obvodním oddělení ve Slavičíně na Zlínsku.

Článek

U policie sloužil jen díky kopii padělaného maturitního vysvědčení už od roku 1996, a to do letošního dubna, kdy se rozhodl od bezpečnostních složek na vlastní žádost odejít. Na Zábelův případ již v únoru upozornilo Právo.

Bývalému policistovi, který se rozhodl jít k pohraniční a později i státní policii za cenu podvodu a padělání veřejné listiny, hrozí vzhledem k rozsáhlé škodě až osm let vězení.

Pokud nenastanou nějaké komplikace, do konce měsíce navrhnou podání obžaloby.
mluvčí GIBS Radka Sandorová

„Způsobená škoda se blíží pěti miliónům korun. Máme ji potvrzenou na základě podkladů získaných od jeho zaměstnavatele. Vyšetřování stále probíhá,“ potvrdila Právu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Vzniklá škoda je součtem jeho hrubého výdělku a veškerých náhrad, které mu byly od roku 1996 poskytnuty.

Vyšetřovatelé již v případě Zábel finišují. „Pokud nenastanou nějaké komplikace, do konce měsíce navrhnou podání obžaloby,“ doplnila Sandorová.

K trestnímu řízení se proti dnes již bývalému policistovi Zábelovi připojí i Krajské ředitelství Policie ČR Zlínského kraje, pod kterým sloužil na obvodním oddělení ve Slavičíně.

„Budeme chtít peníze zpět, ale ne tolik“

„Náhrada, kterou ale budeme požadovat, bude podstatně nižší než zmiňovaných pět miliónů korun. On tu práci odvedl, ale nějaké rozdíly tam samozřejmě jsou,“ naznačil ředitel krajské policie Bedřich Koutný.

Zábel nastoupil k policii v roce 1996. Už tehdy však bylo jednou ze zákonných podmínek k přijetí do hodnosti strážmistra policejních složek maturitní vzdělání. Zábel se tehdy prokázal vysvědčením, které mu měla vystavit Střední škola pracujících (SŠP) ve Valašských Kloboukách na Zlínsku v roce 1988.

Jak se ale Právu podařilo ve zlínském archívu zjistit, škola v té době již tři roky neexistovala. Na vysvědčení měl navíc Zábel uvedené jméno ředitele, který byl již tou dobou několik let po smrti. Bez zajímavosti není ani fakt, že jedna z pedagožek měla v roce 1988 jiné příjmení, než bylo uvedeno na vysvědčení.

Reklama

Související články

Policista s padělaným vysvědčením zmizel

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se již několik dní marně snaží předat zahájení trestního stíhání policistovi Lubomíru Zábelovi ze Zlínska. Ten...

Výběr článků

Načítám