Hlavní obsah

Policie znovu obvinila Klausem omilostněnou šéfku univerzity

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové protikorupční policie před měsícem podle zjištění Práva znovu obvinili zakladatelku a šéfku soukromé Metropolitní univerzity Praha (MUP) Annu Benešovou (66).

Foto: ČTK

Anna Benešová

Článek

Ta předloni v listopadu dostala pravomocně dvouletou podmínku za korupci a zpronevěru peněz školy, avšak loni v únoru zasáhl tehdejší prezident Václav Klaus a udělil Benešové milost.

Řada lidí tento krok považovala za kontroverzní s tím, že Benešová měla mít údajně dobré vztahy s manželkou prezidenta Livií. Omilostněná ředitelka univerzity to ale popřela, s Klausovou se podle svých slov viděla jen párkrát na společenských akcích.

Tatáž Benešová nyní čelí obvinění z podvodu kvůli dvoumiliónové zakázce z roku 2008. Společně s ní policie stíhá pro stejný trestný čin také šéfa správní rady školy Petra Haluzu a jednu ženu, která měla zmíněné dva milióny od univerzity dostat.

„Mohu potvrdit, že v minulých dnech bylo v souvislosti s Metropolitní univerzitou Praha zahájeno stíhání tří osob pro trestný čin podvodu. Bližší informace vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme poskytovat,“ sdělil Právu mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Nevíme, v čem policie ten podvod spatřuje.
Anna Benešová

V nynější kauze jde o objekt v Dubečské ulici v pražských Strašnicích, který patří magistrátu. V něm původně sídlilo soukromé gymnázium Minerva. Benešová byla jeho někdejší ředitelkou. V roce 2001 v ní pak založila a začala vést metropolitní univerzitu.

Gymnázium mimo jiné po skandálu s koupeným maturitním vysvědčením začalo mít problémy s nezájmem studentů a především s nedostatkem peněz. V roce 2008 proto ukončilo svou činnost a také pronájem budovy od magistrátu.

Tu krátce nato převzala po dohodě s radnicí metropolitní univerzita. Její vedení pak mělo do začátku akademického roku 2008/2009 zhruba tři měsíce na to, aby vyklidilo místnosti po gymnáziu a vybavilo je pro nově přijatých více než 2100 studentů.

Na to si správní rada na základě návrhu Benešové najala jednu ženu, jež pak za zmíněnou činnost inkasovala dva milióny korun.

Škola: Škoda nevznikla

Vedení MUP v pondělním prohlášení konstatovalo, že dohodnutá smlouva i částka byly v souladu se zákonem a za cenu obvyklou, s níž rozpočet univerzity počítal. Šlo prý o nejrychlejší a nejlevnější řešení situace, škola podle svého vyjádření byla dokonce připravena zaplatit i vyšší částku.

„V každém případě šlo o cenu smluvní, jejíž výši odsouhlasil statutární orgán…,“ napsalo v prohlášení pro Právo její vedení.

„Jestliže se přisuzuje předsedovi správní rady a ředitelce MUP způsobení škody na majetku tím, že byla částka vyplacena, mělo by být vzato v úvahu a respektováno usnesení správní rady a názor akademického vedení univerzity, že uvedenými kroky nebyla MUP v žádném případě poškozena. Škoda tedy univerzitě nevznikla,“ dodává se v prohlášení.

Vedení MUP upozornilo na to, že jak univerzita, tak zmíněná žena vše řádně vyúčtovaly a zdanily. Případ proto považuje za účelový a vykonstruovaný. Všechny tři obviněné osoby podle správní rady splnily své závazky vůči škole.

Z korupce je podvod

„Nevíme, v čem policie ten podvod spatřuje,“ řekla v pondělí Právu sama Benešová. Detektivové ji prý viní z toho, že měla oklamat správní radu školy nepřesnou informací o zakázce na vybavení budovy, policii se prý nelíbí především výše částky, která byla vyplacena.

Benešová však jakékoli podvedení šéfů školy odmítla. Doplnila, že zakázka se týkala velmi náročných prací, například vyklízecích, kdy musel být odvezen starý nábytek v rozsahu až 150 kontejnerů. Dále šlo o zaměřování místností a jejich následné kompletní vybavení.

Policie podle informací Práva původně kauzu prověřovala kvůli možné korupci, ale věc nakonec překvalifikovala na podvod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám