Hlavní obsah

Dva zaměstnance ostravské radnice zadržela policie

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, plk, hon

Dva úředníky městského obvodu Ostrava-Jih zadržela policie. Důvodem mají být zakázky v oblasti dopravy a komunálních služeb.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminálka šetří nějakou záležitost starou čtyři roky a v souvislosti s ní vyslýchá dva naše zaměstnance,“ potvrdil Právu starosta Ostravy-Jih Karel Sibinský (ČSSD).

Podle informací Práva by zadrženými měli být vedoucí odboru dopravy a komunálních služeb Radim Dostál, který je členem ČSSD, a referent správy místních komunikací Bohuslav Zdráhala.

Co je důvodem zadržení obou úředníků, nechtěl Sibinský nejprve specifikovat, pak ale dodal, že by se mělo jednat o opravu chodníku. „Včera si je vyzvedli,“ poznamenal starosta.

Ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková potvrdila, že kriminalisté zadrželi dva muže (48 a 57 let), kteří jsou zaměstnanci úřadu městského obvodu Ostrava-Jih.

„Jsou obvinění z trestných činů pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a zneužití pravomoc veřejného činitele,“ informovala. Oba úředníky omezili policisté na svobodě a vyslýchají je.

„Jsou podezřelí, že jako zaměstnanci úřadu zneužili pravomoc úřední osoby a za úplatu přislíbili ovlivnění výsledků veřejné zakázky,“ popsala mluvčí a dodala, že mužům hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

„Současně stíháme osmašedesátiletého muže, který byl obviněn z trestného činu podplácení,“ doplnila Holčáková. Pokud bude důchodce odsouzen, může si ve vězení pobýt jeden rok až pět let.

Místostarosta neví, co si má o zadržení myslet

Místostarosta Ostravy-Jihu Pavel Planka (ČSSD), který je s obviněným Dostálem členem místní organizace ČSSD Dubina, neví, co si má o zadržení úředníků myslet. „Vím, že včera odvezli pana Dostála k výslechu. Ale nesedí mi to k němu. Bohužel chodím do těch výběrových komisí taky a absolutně nevím, jakým způsobem by to mohl někdo z nás ovlivnit,“ divil se.

Neumí si prý představit, že by nějaký sebevrah veřejnou soutěž zmanipuloval, když všechno obstará počítač. „A pan Zdráhala se k nabídkám už vůbec nedostává,“ kroutí hlavou Planka.

Policisté zasahovali i dříve

V poslední době to není poprvé, kdy na radnici největšího ostravského obvodu zasahovala policie. V minulosti neunikla trestnímu stíhání vedoucí právního odboru Hana Kalusová, kterou loni poslal Okresní soud v Ostravě na čtyři roky do vězení nepodmíněně. [celá zpráva]

Její podřízený Vladimír Sýkora vyvázl s podmínkou. Úřednice se podle soudu podílela na zmanipulování veřejné zakázky na rekonstrukci městských bytových domů v Jubilejní kolonii. Kalusová se proti rozsudku odvolala, spis je nyní u Krajského soudu v Ostravě. Odvolací řízení zatím nebylo svoláno.

Reklama

Výběr článků

Načítám