Hlavní obsah

Útěkář Roztočil si možná trest za vraždu odsedí i v Německu

Právo, Radim Vaculík, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých pěti letech od okamžiku, kdy pražský vrchní soud definitivně potvrdil Rostislavu Roztočilovi (65) trest 13 roků vězení za téměř čtyřicet let starou vraždu egyptského studenta, uznal tento rozsudek podle zjištění Práva letos v květnu i německý soud.

Článek

„Výkon trestu Rostislava Roztočila, který byl v Praze za vraždu odsouzen ke třináctiletému odnětí svobody, je možný na německém území,“ rozhodl 28. května zemský soud v německém Heilbronnu. Kopii tohoto usnesení má Právo k dispozici.

Redakci navíc verdikt německé justice včera potvrdil mluvčí tamního soudu Roland Kleinschroth s tím, že byl zároveň zamítnut návrh odsouzeného, aby mu byl zbytek trestu změněn na podmínku.

Roztočilovi nyní podle Kleinschrotha zbývá z původního trestu odsedět ještě sedm let, tři měsíce a 24 dnů.

Útěk z Borů

Roztočil se v Česku dostal do povědomí veřejnosti svým útěkem z plzeňské věznice Bory v roce 2005, kdy už měl za sebou pět let za mřížemi. Trest si začal odpykávat tak pozdě, protože na přelomu 70. a 80. let emigroval. Zadržen byl až v roce 2000.

Po svém útěku nejprve zamířil do Rakouska a pak do Německa. Právě tam už více než třicet let s několika přestávkami strávenými v českých věznicích žije, získal už i německé občanství. Poté, co byl vydán a v obnoveném procesu v ČR v roce 2008 znovu uznán vinným z vraždy z roku 1975, se vrátil do Německa s tím, že už nikdy do vězení v Česku znovu nenastoupí.

Tamní justice v roce 2009 odmítla Roztočila i přes eurozatykač znovu vydat do ČR s tím, že už má v zemi západních sousedů trvalé rodinné vazby i pobyt. Teď mu ale reálně hrozí vězení i tam.

Nemíní jít sedět

Někdejší pražský taxikář však podle svých slov nadále pevně věří, že už za mřížemi nestráví ani minutu. Proti rozsudku z Heilbronnu se už odvolal, takže definitivně musí rozhodnout Vrchní zemský soud ve Stuttgartu.

Roztočil navíc tvrdí, že mu české soudy nezapočítaly do již odpykané části trestu šest měsíců, které strávil v roce 2006 ve vydávací vazbě v Německu, a zhruba měsíc vazby v Rakousku z roku 1982. Prý se jej také měla dotknout amnestie tehdejšího prezidenta Václava Havla z ledna 1990, čímž by se mu údajně snížil trest o další rok.

„Pokud by to správně započítali, tak už bych měl za sebou půlku trestu a zbytek by mi tady v Německu mohli změnit na podmínku. Budeme se teď s Českem o tom dohadovat,“ řekl ve čtvrtek Právu v telefonu Roztočil.

Zváží i žádost o milost

Pokud by podle svých slov neuspěl ani u odvolací instance ve Stuttgartu, uvažoval by o žádosti o prezidentskou milost v Německu či o podmínečné propuštění ze zdravotních důvodů.

„Prostě žádná tragédie to není, protože jsem v Německu. Už jsem si půlku trestu odseděl, a ať už je to jakkoli, tady žiju 33 let bezúhonně a věřím, že se nestane, že bych musel jít do vězení,“ sdělil Roztočil.

Skutečnost, že by mu nakonec německé soudy výkon trestu přece jen nařídily, bere jako nejzazší variantu. „Na těch pár měsíců bych tam teda šel a pak požádal o podmínečné propuštění. V Německu není důvod, abych se tomu vyhýbal,“ dodal Roztočil, který však dodnes jakoukoli vinu na vraždě popírá.

Podle české justice to byl ale právě on, kdo se v roce 1975 dohodl s dalšími známými na okradení a vraždě Egypťana, kterého prý zbili, a on jim vydal 20 tisíc korun. Nakonec mu přivázali na hruď traverzu a hodili ho do Labe. Tělo zavražděného našla policie až o půl roku později.

Chronologie případu Rostislava Roztočila

1975 - V Praze zmizel egyptský student Muhammad Nabíl Chalílí. Policie po něm začala pátrat.

1980 - Rostislav Roztočil emigroval do Vídně.

16. dubna 1985 - Roztočil byl odsouzen v nepřítomnosti za loupež a vraždu egyptského studenta k výjimečnému trestu 24 let vězení. Trest mu byl později snížen na 17 let.

2000 - Roztočil byl zadržen na hraničním přechodu nedaleko Chebu při vstupu na české území.

2. září 2000 - Roztočil byl umístěn ve věznici Bory v Plzni.

8. listopadu 2005 - Roztočil společně s vězněm Romanem Čabradou utekl z vězení.

12. listopadu 2005 - Roztočil se vzdal německé policii.

21. dubna 2006 - Vrchní soud ve Stuttgartu povolil Roztočilovo vydání do České republiky

18. prosince 2006 - Policie zatkla Roztočila, který přiletěl z Německa.

27. února 2007 - Roztočil podal ústavní stížnost proti své vazbě.

5. března 2007 - U Krajského soudu v Praze začal nový proces s Roztočilem.

18. května 2007 - Vrchní soud propustil Roztočila z vazby.

8. června 2007 - Krajský soud odsoudil Roztočila za vraždu egyptského studenta ke 13 letům vězení. Roztočil se proti rozsudku na místě odvolal.

18. prosince 2007 - Pražský vrchní soud odročil jednání v Roztočilově případu. Roztočilovi, který pobýval v Německu, se nepodařilo doručit soudní obsílku.

Zdroj: ČTK 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám