Hlavní obsah

Policie zasahuje u Rittigových právníků, chce dokumenty o Nemocnici na Homolce

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

V advokátní kanceláři MSB Legal (dříve Šachta & Partners), která je podle České televize spojená s podnikatelem Ivo Rittigem, zasahuje protikorupční policie. Chce dokumenty týkající se Nemocnice na Homolce.

Policie zasahuje v advokátní kanceláři MSB LegalVideo: Novinky

 
Článek

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej Právu sdělil, že detektivové ve čtvrtek provádějí úkony v jedné trestní věci. O jaké úkony jde a kde přesně je provádějí, nechtěl specifikovat.

Zásah policie dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, ale ani tamní šéfka Lenka Bradáčová nechtěla sdělit bližší podrobnosti, ani upřesnit místo akce. Pouze uvedla, že jde o prověřovanou trestní věc, což v praxi znamená, že zatím policie nikoho neobvinila.

Česká televize uvedla, že advokátní kancelář MSB Legal zastupuje i Ivo Rittiga a některé jeho firmy, se současným zásahem ale nemá lobbista nic společného. Policie se zajímá o dokumenty k jedné zakázce v Nemocnici na Homolce.

Policisté se ohlásili na recepci

Podle advokátky Karolíny Babákové z MSB Legal neprovádí policie v kancelářích právnické společnosti prohlídku. „Policisté slušně požádali o předání dokumentů týkajících se spolupráce naší kanceláře s nemocnicí Na Homolce. Bylo jim vyhověno. Prohlídka neprobíhá, postup obou stran je korektní,“ sdělila Babáková Právu.

Policisté se podle jejích slov ohlásili se na recepci a požádali o předání konkrétních dokumentů. „K prohlídce nebyl žádný důvod. Kdyby požádali písemně, nemuseli se obtěžovat osobně,“ podotkla Babáková.

Zásah se může týkat nemocničních skladů

Zásah by se mohl týkat pronájmu nemocničních skladů, který loni kritizoval Nadační fond proti korupci. Podle fondu mohlo stát nemocnici okolo sta miliónů korun ročně to, že své sklady zdravotnického materiálu pronajala soukromé společnosti Alseda, s. r. o., která je spojená s právníky kolem advokátní kanceláře.

Advokátní kancelář MSB Legal sídlí v Bucharově ulici v Praze Nových Butovicích. Společnost byla založena v roce 1992. Poskytuje právní služby podnikatelským subjektům, a to včetně společností s výlučnou či částečnou zahraniční majetkovou účastí.

Ivo Rittig je spojován s kauzou spolupracovnice Petra Nečase Janou Nagyovou. Při policejní razii na počátku června detektivové prohledávali také kanceláře Rittiga v centru Prahy. Sám lobbista ještě nevypovídal, protože je v Monaku, ze kterého vzkázal, že policie ho může vyslechnout tam, nebo počkat do října, kdy se vrátí do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám