Hlavní obsah

Začne soud s Davidem Rathem, soud předvolá 78 svědků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hlavní líčení s Davidem Rathem začne 7. srpna, informoval ve čtvrtek Krajský soud v Praze. Jeho trvání je naplánováno až do 25. října, soud předvolá celkem 78 svědků. Soud také oznámil, že senát bude pětičlenný s dvěma náhradními přísedícími.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

Soud tak nařízením hlavního líčení fakticky nevyhověl žádosti Rathových obhájců, aby se případ vrátil k došetření. [celá zpráva]

Přestože se očekává velký zájem o toto líčení, soud jednání nepřemístil do největší jednací síně v Praze v budově vrchního soudu, ale ponechal ho na krajském soudu v největší místnosti číslo šest. Jen počet obviněných a jejich advokátů přesáhne 20.

V největší soudní místnosti pražského vrchního soudu proběhl před časem proces například s Berdychovým gangem či vorem v zakoně, v minulosti též proces s Miladou Horákovou.

Sedm miliónů v krabici

David Rath je ve vazbě již 13 měsíců. Spolu s ním by na lavici obžalovaných mělo usednout dalších deset obviněných. Mimo jiné také bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a bývalý poslanec Petr Kott, kteří jsou také ve vazbě.

Minulý rok 14. května Ratha zadržela policie před domem Pancové a Kotta. V krabici od vína, kterou si z domu odnášel, kriminalisté našli sedm miliónů korun v bankovkách.

Policie a státní zástupce viní Ratha a další lidi z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Podle obžaloby státního zástupce Petra Jiráta si Rath „nechal slíbit úplatek v celkové výši 22 miliónů a 44 tisíc a převzal úplatek ve výši 16 miliónů a 44 tisíc“.

Protikorupční policie zabavila v průběhu trestního řízení obviněnému poslanci Davidu Rathovi a jeho rodině peníze v celkové hodnotě 15 miliónů korun a domy za dalších více než 29 miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám