Hlavní obsah

Do rapotické věznice se pašovaly drogy v tělních dutinách

Třebíč

Třebíčští kriminalisté zadrželi v polovině června desetičlennou organizovanou skupinu, která distribuovala drogy do věznice v Rapoticích na Třebíčsku. Zadržení, z nichž čtyři jsou ve výkonu trestu, jsou obviněni z drogové trestné činnosti. Devíti mužům a jedné ženě ve věku mezi 30 až 40 lety hrozí tresty odnětí svobody až na deset let. Novinářům to ve středu řekl kriminalista Michal Škarek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Zadržení vězni byli přemístěni do jiných věznic, civilní osoby jsou vyšetřovány na svobodě. Vyšetřování bude podle Škarka pokračovat minimálně další tři měsíce. Zadržení, kteří se navzájem všichni znali, byli podle kriminalistů už v minulosti několikrát trestáni pro násilné, majetkové a drogové delikty.

„Pokud by se v průběhu vyšetřování ukázalo, že na distribuci drog se podílely další osoby, může být obvinění rozšířeno,“ řekl Škarek. Podle ředitele rapotické věznice Pavla Ondráška není mezi obviněnými nikdo ze zaměstnanců věznice nebo příslušníků vězeňské služby.

Drogy pašovali v tělních dutinách

Vězeňská služba získala podle Ondráška první poznatky poté, co koncem loňského roku zadržela přímo ve vězení několik mobilních telefonů. „Předali jsme je na expertizu a z ní jsme zjistili, že průnik drog do vězení zajišťuje organizovaná skupina složená z vězňů a civilních osob,“ řekl Ondrášek.

Drogy se podle Ondráška dostávaly do věznice buď přehazováním přes pásmo ostrahy, nebo v tělních dutinách vězňů pracujících mimo věznici. „Denně dochází za prací mimo vězení kolem stovky odsouzených,“ poznamenal Ondrášek. Osobní prohlídky vězňů se podle něj provádějí denně.

Kromě nich se uskutečňují i testy na požití drog. „Za půl roku jsme jich provedli tři stovky, pozitivních na marihuanu a pervitin bylo 20,“ dodal ředitel. Drogy nebo mobily byly podle Ondráška v minulosti ve věznici zadrženy už víckrát. Vězni je dostávají většinou v balících nebo při návštěvách. Vězni jsou pak potrestáni například omezením pohybu nebo dalších výhod. V rapotické věznici si v současné době odpykává trest kolem 500 vězňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám