Hlavní obsah

Soud potvrdil tresty lupičům, jednoho odsoudil také za znásilnění

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na deset a půl roku za mříže poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Jaroslava Kolesára (35) za znásilnění a vykrádání objektů čerpacích stanic a dalších prodejen s nejrůznějším zbožím. Pět a půl roku vyfasoval jeho komplic při krádežích Václav Růžička (40). VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Brně z letošního 15. února, proti kterému se oba obžalovaní odvolali.

Foto: Petr Marek, Právo

Jaroslav Kolesár (vpravo) a Václav Růžička (vlevo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Oba pachatelé řádili v době od 7. června do 2. listopadu 2011 na různých místech České republiky, například na Třebíčsku, Blanensku, Havlíčkobrodsku, Hodonínsku, Brněnsku, Olomoucku, Prostějovsku, Přerovsku, Českokrumlovsku a Uherskohradišťsku.

Celkem ve 22 případech, ať už spolu, či jednotlivě, násilím vnikali do objektů čerpacích stanic, prodejen sportovního zboží, drogerie, klenotnictví, přičemž odcizili různé věci jako cigarety, šperky, finanční hotovost, alkoholické nápoje. Při těchto vloupáních způsobili i škodu na objektech a zařízeních, a to Kolesár ve výši cca 6,8 miliónu korun a Růžička za zhruba 6,2 miliónu korun.

Obžalovaní původně byli obviněni i z několika dalších loupeží, ale ty jim KS neprokázal.

Pokusil se znásilnit ženu u zastávky

Kolesár kromě zmíněné trestné činnosti 29. září 2011 dopoledne v Jihlavě u zastávky městské hromadné dopravy maskován kuklou chytil mladou ženu, násilím ji zatáhl do nedalekého křoví a pokusil se ji znásilnit. To se mu však nepodařilo, neboť okolo projíždělo motorové vozidlo.

Dívka ovšem utrpěla těžkou újmu na zdraví, a to posttraumatickou stresovou poruchu. Obžalovaný jí ještě odcizil kabelku s věcmi a platebními kartami, čímž jí způsobil škodu ve výši 5795 korun.

U VS se Kolesár domáhal zproštění obžaloby, když tvrdil, že jeho vina nebyla žádným zákonným důkazem prokázána. Růžička zase požadoval podmínku. Argumentoval tím, že se dopustil jen tří skutků. U ostatních, které mu byly kladeny za vinu, svoji účast odmítl a chtěl v těchto případech docílit rovněž zproštění obžaloby.

VS však obhajobu ani jednoho z obžalovaných neakceptoval. „Krajský soud řádně provedl všechny důkazy a správně je i vyhodnotil. Vina obou byla jednoznačně prokázána,“ řekl Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám