Hlavní obsah

Bezdomovec, který přišel o výhru, se podle znalců může chovat jako dítě

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze se ve středu vrátil k bizarnímu případu, kdy dvojice podnikatelů údajně okradla svého známého bezdomovce o pohádkovou výhru v loterii. Na 54letého Františka V. se usmálo štěstí před dvěma lety, když zjistil, že mu sázková kancelář má vyplatit skoro 30 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Když překvapivou zprávu oznámil svým známým Janě Č. (33) a Miroslavovi Š. (28), u nichž příležitostně pracoval, dvojice mu nabídla pomoc s výběrem výhry.

Za výherkyni se podle obžaloby prohlásila mladá žena, v sázkové kanceláři převzala několik set tisíc korun zálohy a zbytek nechala převést na svůj účet. Bezdomovce pak nejprve ubytovali ve svém bytě, později v bytě za Prahou a nakonec v domě, který koupili z výhry za 12,5 miliónu korun.

Právě zde ho policie vypátrala, když o Františka V. projevila strach jeho známá, jíž se dlouho neozval. Bezdomovec policistům řekl, že je v pořádku a dvojice přátel se o něj stará.

V neobvyklých situacích je schopen reagovat jako šestileté dítě.
Uvedl k bezdomovci znalec

Jenže přátelé Františka loni v květnu z domu vyhodili. Navíc zjistil, že není ani majitelem nemovitosti, ani luxusních aut, která si dvojice z výhry také zakoupila, ačkoli mu předtím tvrdili, že dům kupují pro něj. Teprve pak se pravý výherce obrátil na policii.

K osobnosti poškozeného bezdomovce se ve středu u soudu vyjadřovali znalci z oboru psychologie a psychiatrie. Podle nich je muž lehce mentálně retardovaný, submisivní a snadno se nechá ovládat. „Nevylučujeme u něj ani možnost vědomé lži,“ konstatoval psycholog Petr Weiss s tím, že však složitější konstrukce by František stěží dokázal sestavit a poté udržet.

„V neobvyklých situacích je schopen reagovat jako šestileté dítě,“ uvedl další znalec Pavel Pruner. Ten také upozornil, že v případě, že by poškozený peníze získal zpět, měl by mít soudem určeného opatrovníka, který by mu je vydával po drobných částkách. „Jinak o ně stejně přijde. Do tří let z toho nebude mít ani kačku,“ upozornil znalec.

U soudu vypovídal také Františkův přítel Josef Mazaník, který se s ním poznal na ubytovně a později se začal o bezdomovce starat. Podle něj si nechal František s převzetím výhry pomáhat, protože sám neměl v pořádku doklady a nedisponoval kontem, na které by si mohl nechat výhru poslat.

Obžalovaným v případě odsouzení hrozí až desetileté tresty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám