Hlavní obsah

Falešný telefonní bankéř okradl oběť o půl miliónu

Právo, Miroslav Homola
Brno

Podvodů ve virtuálním světě povážlivě přibývá. Stačí k tomu dostatečné znalosti a drzost. Naposledy se s takovým případem potýkali kriminalisté z Brněnska. Jednadvacetiletý podvodník tam okradl o víc jak půl miliónu muže, kterému se naboural do elektronického bankovnictví. Oběť si přitom zcela náhodně vybral na internetu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalistům Ladislavu Rozíkovi (vlevo) a Michaelu Janoutovi se podařilo dopadnout podvodníka, který se vydával za telefonního bankéře.

Článek

Podvodník se představil jako telefonní bankéř. Slušně a přesvědčivě vysvětlil, že se objevily nějaké nesrovnalosti při poslední telefonické platbě a díky tomu získal přístupový kód potřebný k telefonickým transakcím.

”Poté během krátké doby odčerpal z účtu poškozeného částku řádově v desetitisících. Když okradený na vše přišel, oznámil problém bance, která reklamaci při neautorizovaných transakcích uznala a vydala poškozenému novou platební kartu. Bohužel i z ní poškozený podvodníkovi nahlásil číselné údaje, které pak stačily k dalším bezhotovostním platbám a dokonce i podvodným půjčkám, takže nakonec okradený přišel o víc jak půl miliónu,“ uvedl k případu kriminalista Michal Janout.

Podvodníci si vybírají starší občany

Jak doplnil šéf hospodářské kriminálky z okresu Brno-venkov Ladislav Rozík, těchto trestných činů je stále více a jen těžko se při nich hledají pachatelé. Podvodníci si často vyhledávají především starší občany, kteří třeba vůbec netuší, že se dají mobilním telefonem provádět i různé platby.

Pod různými záminkami, například výhodného telefonního tarifu, pak získávají data potřebná pro vstup do komunikace s jejich mobilním operátorem, a pak už je jednoduše zneužívají pro svou potřebu. Velmi často tímto způsobem převádějí peníze poškozených na vlastní účty, nebo tak hradí sázky pro internetové hry, či ukradenými penězi prostě platí při tzv. m-platbách.

Okradený se pak nestačí divit, že se mu běžný měsíční poplatek v řádu stovek korun vyšplhá na tisíce.

Podvodníci se vydávají za prodejce

Podvodníci také velmi často hledají oběti nejen na internetu, ale i osobně například jako prodejci levných energií. Pak jim stačí jen na chvíli získat například platební kartu oběti a z ní několik běžně dostupných čísel. Tyto údaje pak opět zneužijí i bez kódů či hesel v elektronickém bankovnictví, což si řada lidí vůbec neuvědomuje.

Dopadený podvodník, který pochází z Kroměřížska, už byl za stejnou činnost v minulosti trestán. Pomohla mu však amnestie. Nyní mu za tyto činy hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám