Hlavní obsah

Sadistovi Smékalovi snížil soud trest za znásilnění

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, vrb, jfk

Pražský vrchní soud v úterý projednával odvolání Martina Smékala, který byl odsouzen za brutální znásilnění milenky. Původně dostal 17,5 roku, trest mu byl v odvolacím řízení snížen na devět let.

Soud snížil sadistovi Smékalovi v odvolacím řízení trestVideo: Novinky

 
Článek

V březnu 2013 poslal Krajský soud v Hradci Králové pětatřicetiletého Martina Smékala na sedmnáct a půl roku do vězení za pokus o vraždu. Muž v únoru 2012 napadl a zneužil jednu ze svých milenek.

Jsem táta tří dětí, s manželkou se známe dvacet let a ani ona mě nepovažuje za sadistu
odsouzený

Na ženu si počkal před dveřmi jejího bytu, zde ji pak spoutal a omámil rohypnolem a vodkou. Následně jí navlékl na hlavu igelitový pytel a několik hodin ji brutálním způsobem zneužíval, přičemž vše natáčel a fotografoval. Zvrhlé jednání následně obhajoval tím, že vše vycházelo z  tajného přání dotyčné zažít takové praktiky a on jí jej tímto zážitkem splnil.

U vrchního soudu v Praze se dotyčný vehementně hájil. „Nikdy jsem nikoho neznásilnil,“ prohlásil v závěrečné řeči. „Jsem táta tří dětí, s manželkou se známe dvacet let a ani ona mě nepovažuje za sadistu,“ podotkl muž. Netradiční sexuální praktiky prý s poškozenou ženou provozoval s přestávkami dva a půl roku, také si je natáčeli na video a společně sledovali. Soudní líčení je podle něj nedorozuměním. Zopakoval také, že chtěl svou přítelkyni překvapit k jejím 30. narozeninám, protože mu dřív vyprávěla, že by byla ráda znásilněna.

To poškozená v dopise, který soudu zaslala, rezolutně odmítla. „Žádné takové nesmyslné přání, a už vůbec ne k 30. narozeninám, jsem nikdy neměla,“ napsala žena soudu. Obžalovaného označila za stvůru, která ji přepadla cestou do práce a šest hodin trýznila, přičemž pak žena šest hodin prožívala v nejistotě, zda přežije a ještě někdy uvidí svou rodinu.

Martin Smékal byl v odvolacím řízení odsouzen k devíti letům vězení. Podle vrchního soudu sice přítelkyni brutálně znásilnil, nechtěl ji ale zabít. Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky je sice pravda, že mohl svou přítelkyni zabít, když ji svazoval, dusil, přiotrávil rohypnolem s vodkou a používal další trýznivé praktiky, udělat to ale nechtěl. Svědčí o tom fakt, že na jejím počítači zanechal vzkaz s výhrůžkou, aby nikomu nic neprozradila, nebo její fotografie zveřejní. Takový vzkaz podle soudu jistě nepsal mrtvému člověku. „I když prožila peklo a mohla mít obavu o svůj život, jeho jednání nepřekročilo hranici mezi životem a smrtí,“ uvedl Zelenka.

Za brutální znásilnění po vypuštění pokusu o vraždu hrozil Smékalovi trest v rozpětí od pěti do dvanácti let. Vzhledem k mimořádnému násilí, které použil a dopustil se více trestných činů, byl mu uložen trest v horní polovině sazby. Smékal má totiž na svědomí také porušování domovní svobody, vydírání a trest je uložen i za to, že do počítačů dvou svých přítelkyň instaloval program umožňující sledování jejich korespondence. Vzhledem k předchozí bezúhonnosti však stráví pobyt v mírnějším typu věznice s ostrahou, nikoli se zvýšenou ostrahou, kam jsou umisťováni těžcí zločinci. Byla mu navíc uložena sexuologická ochranná  léčba a poškozenou musí odškodnit částkou 264 762 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám