Hlavní obsah

Exnáměstku Šiškovi hrozí až 12 let, žalobce mu rozšířil stíhání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské státní zastupitelství v Praze rozšířilo bývalému náměstkovi ministra práce a sociálních věcí Vladimíru Šiškovi a někdejšímu řediteli odboru informatiky Milanu Hojerovi stíhání o zneužití pravomoci úřední osoby. Dosud policie muže vinila z podplácení, řekla v pondělí mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová. Dvojici nyní hrozí až dvanáctileté vězení místo původně šestiletého.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Šiška u soudu

Článek

O rozšíření stíhání byli podle mluvčí muži vyrozuměni. "V případu i nadále pokračuje vyšetřování," uvedla Zenklová.

Soud vzal Šišku začátkem října do vazby, po několika týdnech byl muž propuštěn. Podle soudu byl Šiška organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Nedlouho po rozhodnutí soudu tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), odešel z vlády.

Šiška a Hojer podle policie nabídli firmě OKsystem přidělení veřejné zakázky za nejméně 100 miliónů korun. Požadovali za to, aby firma stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost si podle detektivů u antimonopolního úřadu stěžovala na to, že ministerstvo postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané jím a ministerstvem vnitra. Podle deníku Mladá fronta Dnes Šiška "odstavil" OKsystem od zakázky na reformování počítačových systémů na vyplacení dávek. Firma zajišťovala pro resort informační systémy za stovky milionů ročně po léta, od loňska má ministerstvo jiné dodavatele.

Zakázka za stovky miliónů

Šiška podle médií čelí obvinění také v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek na ministerstvu práce. Policie spolu s ním obvinila začátkem března dalších devět lidí z porušení povinností při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Podle detektivů Šiška se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek.

Celkem si prý mohly firmy přijít na zhruba 386 miliónů korun, což je údajně o 180 miliónů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém.

Státní zástupce ale v květnu stíhání šesti lidí zrušil, podle médií však bývalý náměstek mezi obviněnými zůstal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám