Hlavní obsah

Policie pátrá po Slovákovi s ukradeným půlmiliónem. Neskrývám se a nic jsem neukradl, tvrdí

Ostrava
Aktualizováno

Policie pátrá po 33letém Slovákovi. Muž je podezřelý, že ukradl téměř půl miliónu korun z pouličních kasiček Nadačního fondu Duha, do nichž lidé přispívali na dětskou onkologii. Hledaný muž však tvrdí, že se neskrývá, o zatykači do uveřejnění zprávy v médiích nic netušil a také nic neukradl.

Foto: Novinky.cz s použitím Policie ČR

Hledaný Marián Malík.

Článek

„Podezřelý měl prostřednictvím třetích osob vykonávat výběr finančních prostředků. Brigádníci a studenti vyzývali dárce k přispění na dětskou onkologii. S sebou nosili pokladničky a nabízeli pohlednice Nadačního fondu Duha. Zprvu na nich byly vyobrazeny květiny, později se jednalo o obrázek duhy,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

„K prověřovanému skutku došlo v období několika měsíců roku 2011, nicméně dále zjištěné skutečnosti nevylučují možnost páchání protiprávního jednání i v roce letošním,“ dodala mluvčí.

Podle policie muž jménem Marián Malík jednal jménem Nadačního fondu Duha neoprávněně a v omyl uváděl nejenom dárce, ale i brigádníky, kteří pro něj pracovali. „Muž přitom není členem správní rady a nesplnil ani povinnost uloženou zákonem o veřejných sbírkách,“ dodala mluvčí.

Policie pátrá

Aktivisté nejčastěji působili u velkých supermarketů a obchodních center či náměstích. „Namátkou lze uvést Bohumín, Ostravu, Opavu, Krnov, Bruntál, Hranice na Moravě, Olomouc, Český Těšín, Karvinou, Rožnov pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Příbor, Nový Jičín a další města. Na dětskou onkologii lidé přispívali, aniž by si ověřili oprávněnost činnosti brigádníků. Aktivisté měli často pouze kopii výpisu, který je běžně dostupný třeba i prostřednictvím internetu,“ dodala mluvčí.

V průběhu prověřování policisté zjistili, že adresa sídla fondu je fiktivní, nebyla dodána výroční zpráva o stavu hospodaření fondu v daném roce a do doby dotazu policisty nebylo podpořeno ani nemocniční zařízení sloužící k léčbě onkologických onemocnění.

„Vzhledem ke zjištěným skutečnostem upozorňujeme veřejnost na neoprávněnost tohoto jednání. Pakliže se stanete svědky výše popsané situace, věc oznamte na lince 158. V souvislosti s touto událostí pátráme po 33letém muži Mariánu Malíkovi s trvalým bydlištěm ve městě Čadca,“ dodala Holčáková.

Nic jsem neudělal, hájí se

„Žádné peníze jsem nezneužil. Mám doloženo, kolik peněz bylo vybráno,“ řekl hledaný Novinkám poté, co sám zavolal do redakce. Odmítl také, že by s nadačním fondem měl co do činění po roce 2011, jak naznačila policie.

Malík odmítl, že by se před policií skrýval. Kvůli zatykači ho podle jeho slov policie nekontaktovala. V současnosti pobývá v nemocnici ve slovenském městě Čadca. Novinkám řekl, že se ve věci obrátil na slovenskou policii a chce se v příštím týdnu dostavit na policii v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám