Hlavní obsah

Policie zadržela gruzínského vora v zakoně, jeho bratrstvo mělo plánovat vraždu

Novinky, Ondřej Kořínek
Praha
Aktualizováno

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v úterý zadrželi vysoce postaveného muže gruzínského bratrstva Kutaisi, který je tzv. vorem v zakoně. Čeští policisté byli zapojeni do mezinárodní akce zaměřené na špičky ruskojazyčného organizovaného zločinu. Bylo při ní zadrženo celkem 32 lidí.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vlastní poznatky o aktivitách gruzínských zločineckých struktur měli detektivové už v polovině roku 2011. Od počátku roku 2012 detektivové ÚOOZ začali úzce spolupracovat se zahraničními kolegy, především s italskou policií.

Gruzínské bratrstvo Kutaisi podle policie nepáchalo trestnou činnost na území ČR, detektivové proto sledovali jeho aktivity a informace předávali zahraničním kolegům. Jeho členové se měli dopouštět vydírání, přípravy vraždy a legalizace výnosu z trestné činnosti.

„Justiční orgány Itálie nakonec v minulých dnech vydaly evropské zatýkací rozkazy na podstatnou část podezřelých a koordinovali mezinárodní zákrok. Celé akce se zúčastnily policejní orgány nejen v České republice a Itálii, ale také v Maďarsku, Litvě, Francii, Belgii, Polsku, Německu a v Portugalsku. Celá akce byla podpořena specialisty Europolu v oblasti výměny operativních informací,“ popsal akci mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Zadrženo bylo 32 členů bratrstva 

Zadrženo bylo celkem 32 členů bratrstva Kutaisi, kteří se označují jako tzv. vory v zakoně.

V Praze zadrželi policisté jednoho z nich, a sice šestačtyřicetiletého muže původem z Gruzie, který je považován za jednu z nejvýše postavených osob zmíněného klanu. Detektivové provedli také několik desítek domovních prohlídek, zajistili asi 2,5 miliónu korun v různých měnách a mnoho listinných důkazů.

„Bližší informace k případným obviněním, právní kvalifikaci a dalšímu postupu zveřejní dnes italské policejní orgány a prokuratura v Bari. Detektivové ÚOOZ se případem i nadále zabývají. Věc v České republice dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze,“ uzavřel Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám