Hlavní obsah

Žalobce: Ředitel lázní podvedl pacientku s alzheimerem a prodal její dům

Právo, Patrik Biskup

Před třemi lety se u pětaosmdesátileté Jaroslavy Křížkové naplno rozjela Alzheimerova choroba a už pomalu ztrácela schopnost vnímat realitu. Kvůli snížené soběstačnosti tehdy žila v domově pro osoby se zvláštním režimem v lázeňském areálu v Letinech na Plzeňsku. Ještě před tím, než ji soud zbavil svéprávnosti, si od ní měl tehdejší ředitel lázní Pavel Hucl (65) nechat pod smyšlenou záminkou podepsat zplnomocnění k prodeji její nemovitosti v Řevňovicích u Příbrami.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaných u soudu. Zleva Hucl, Šnoblová a Kaiser.

Článek

Dům Křížkové, která neměla žádné přímé příbuzné, pak prostřednictvím svého známého v realitách Pavla Kaisera (64) a jeho spolupracovnice Marie Šnoblové (41) nechal prodat za půldruhého miliónu, přičemž na účet seniorky přišlo jen 970 tisíc korun.

Hucl, Kaiser a Šnoblová v úterý stanuli před Okresním soudem Plzeň-jih jako obžalovaní z trestného činu podvodu ve formě spolupachatelství. Hrozí jim až osm let vězení.

„Jednali s úmyslem pro sebe získat majetkový prospěch. Prodej nemovitosti uskutečnili, přestože věděli o špatném duševním stavu poškozené, která v důsledku rozvinuté Alzheimerovy nemoci nebyla schopná vnímat smysl prováděných úkonů,“ uvedl státní zástupce Oliver Pec.

Hucl se hájil tím, že ho Křížková sama o prodej nemovitosti požádala. „Říkala, že s tím potřebuje pomoci, že vůbec nikoho nemá a je na všechno sama. O tom, že je vážně nemocná, jsem neměl tušení. Působila na mne úplně normálně. O jejím zdravotním stavu jsem se dozvěděl, až když mě vyslýchala policie,“ vypovídal před soudem Hucl.

Jak je možné, že dostala Křížková jen dvě třetiny z prodejní ceny domu, se snažil vysvětlit Kaiser. „Provize z prodeje byla 211 tisíc korun, kterou jsem si rozdělil se Šnoblovou. Zbytek tvořily náklady spojené s realizací prodeje, jako například znalecký posudek nebo daň z převodu nemovitosti,“ prohlásil Kaiser, který přiznal, že za svoje podnikání v realitách uskutečnil pouze dva prodeje, z toho jeden byl právě dům Křížkové.

Podvod odhalili lidé ze vsi

„Na obec přišel ředitel z Letin ještě s nějakým dalším člověkem s tím, že paní Křížková má dluhy a hrozí jí exekuce. Ukázali od ní podepsanou a úředně ověřenou plnou moc k prodeji jejího baráku a lékařskou zprávu o tom, že je svéprávná. Na to konto nemovitost prodali s tím, že se vyrovnají s exekutorem a zbytek peněz dají paní Křížkové na přilepšenou,“ řekl už dříve Právu starosta Řevničova Jiří Petráček s tím, že o této transakci neměl žádné pochybnosti.

Jenže později se do toho vložili místní lidé. Všimli si, že dům seniorky někdo cizí vyklízí, což se jim zdálo divné, neboť byli přesvědčeni, že by ho nebyla schopna vědomě prodat. Jeden z nich se proto pustil do pátrání.

„Dostal jsem se k tomu tak, že můj dědeček jako blízký přítel této paní mne upozornil, že se děje něco podivného. Z tohoto důvodu jsem podal různé podněty a v návaznosti na to se rozjela všechna ta řízení,“ uvedl Karel Somol, který je profesí právník a soudem byl ustanoven jako opatrovník Křížkové.

Hned jako první krok požádal soud, aby seniorku zbavil způsobilosti k právním úkonům.

„To se také stalo. Znalec, který v rámci tohoto opatrovnického řízení zpracoval posudek, jednoznačně konstatoval, že v okamžiku podpisu plné moci a kupní smlouvy nebyla paní Křížková vůbec schopna chápat, co se kolem ní děje,“ prohlásil Somol.

Líčení bude pokračovat výslechy svědků v srpnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám