Hlavní obsah

Za těžkou nehodu s policejním autem dostala řidička pokutu

Prostějov

Za těžkou dopravní nehodu policistů v Prostějově uložil v úterý soud řidičce Olze Pospíšilové peněžitý trest 40 tisíc korun. Žena, která podle soudu nedala policistům stíhajícím motorkáře přednost, musí také nahradit pojišťovně a policii škodu celkem 380 tisíc korun. Policejní auto, které mělo zapnutá výstražná a zvuková zařízení, narazilo po střetu s jejím vozem do stromu.

Foto: Policie ČR

Policejní vůz po nehodě.

Článek

Jeden z policistů se těžce zranil, ze svých zranění se léčí dosud. Řidička a další policista utrpěli lehká zranění. Podle soudu však byla vina na obou stranách. Žaloba i obhajoba si ponechaly lhůty na případné odvolání.

"Obžalovaná nesledovala dostatečně situaci v provozu a zkřížila jízdní dráhu jedoucímu policejnímu vozu. Zahájila odbočování vlevo v době, kdy ji už předjížděl policejní vůz. Vyplývá to i ze znaleckých posudků," uvedla soudkyně Adéla Pluskalová.

Zdůraznila však, že vina je na obou stranách. Policisté maják neměli umístěn na střeše a sami nedbali opatrnosti. Ani jeden z nich nebyl připoután. I proto je trest mírnější. Soud v návaznosti na rozsudek uznal jen polovinu požadavků na náhradu škody. Zdravotní pojišťovně tak musí žena za léčení policisty zaplatit 300 tisíc korun, policii 80 tisíc korun.

Ženě hrozily čtyři roky vězení

Ženu soud potrestal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozily jí za to až čtyři roky. Žalobce Ondřej Frgal navrhoval podmíněný trest, peněžitý trest, uhrazení náhrady škody a zákaz řízení po dobu až tří let. Naopak obhájce ženy žádal zproštění obžaloby.

"Měla vteřinu a půl na to, aby střetu mohla zabránit. Nelze za této situace obžalovanou odsoudit. Většina svědků je zaregistrovala na poslední chvíli," uvedl její obhájce. Podle soudkyně ale žena mohla nehodě zabránit. Prokazování okolností nehody u soudu nebylo jednoznačné.

Podle jednoho ze znalců jeli policisté rychlostí až 131 kilometrů v hodině, navíc prý měli z auta vymontovaný airbag, což byla podle něj závažná technická závada. Podle dalšího odborníka jeli policisté asi 96 kilometrů v hodině.

Policista se do služby nevrátí

Nehoda se stala loni v březnu ve Vrahovické ulici. Policisté stíhali nebezpečně jedoucího motorkáře. Jel vysokou rychlostí a najížděl do protisměru. Při jeho stíhání předjížděli kolonu aut, z níž vyjelo osobní auto a začalo odbočovat vlevo. Auta se srazila, náraz byl tak silný, že byly poškozeny další dva zaparkované vozy.

Škodu při nehodě vyčíslili policisté téměř na milión korun. Policista na místě spolujezdce utrpěl zhmoždění a otok mozku s následným krvácením. Jeho zmocněnec u soudu uvedl, že je stále v pracovní neschopnosti a k policii se asi nevrátí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám