Hlavní obsah

Bývalý karlovarský radní Vít Hořejš si má odsedět tři a půl roku

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Na tři a půl roku do vězení s dozorem poslal v pondělí Okresní soud v Karlových Varech bývalého karlovarského radního Víta Hořejše (nez.). Uznal ho vinným ze spáchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Vít Hořejš u karlovarského osudu.

Článek

Před asi dvěma roky si totiž Hořejš jako jednatel karlovarského atletického klubu AC Start vzal extrémně rizikovou půjčku, kvůli které následně skončil klub v insolvenčním řízení. Součástí Hořejšova trestu je i zákaz vykonávat funkce v orgánech obchodních společností na šest let.

Hořejš je již rok a půl ve vazbě, přičemž před několika měsíci byl v jiné obžalobě týkající se rovněž jeho působení v čele AC Start odsouzen v Plzni k podmínce na tři roky s pětiletým odkladem. Oba tresty se nyní sečetly v jeden úhrnný.

Trest na tři roky s podmíněným odkladem na pět let si v pondělí u karlovarského soudu vyslechl rovněž Jiří Moravec, který prostřednictvím své firmy Quatro LTD Hořejšovi půjčil a podle soudu mu tak při spáchání trestného činu napomáhal. I s úroky a pokutami dosáhla dlužná částka zhruba 37 miliónů korun.

Ty nebyl klub schopen splatit, takže jeho majetek půjde v září v insolvenčním řízení do prodeje. V něm chtějí získat zpět své další půjčky v celkovém objemu v řádu několika desítek miliónů korun ostatní věřitelé AC Start, hlavně společnost Tubex CZ, ale i ministerstvo obrany, které dříve klubu převádělo pozemky. Z pondělního rozhodnutí věřitelé očekávat žádné peníze nemohou, protože se jich musí podle soudu domáhat u občanskoprávního sporu.

Zproštěni obžaloby z poškození věřitele

Karlovarský soud naopak Hořejše a Moravce zprostil obžaloby z poškození věřitele, protože se podle soudkyně Michaely Jasové nepodařilo prokázat úmysl spáchat tento trestný čin. „Nebylo jednoznačně prokázáno, že půjčka byla pouze fiktivní,“ uvedla Jasová.

Hořejš se podle soudkyně k dluhu vždy hlásil a chtěl jej splatit, takže ani u něj se nepodařilo úmysl prokázat.

Zproštěn obžaloby byl další z obžalovaných, Martin Hart, který měl figurovat s Hořejšem v podvodu ohledně vybavení kuchyně restaurace v objektu AC Start. Podle Jasové v tomto případě rozhodly o zproštění rozpory ve výpovědích svědků.

Všichni aktéři líčení si nechali v pondělí osmidenní lhůtu na odvolání. Státní zástupkyně Dana Woydichová se nechtěla k rozsudku vyjadřovat, dokud nedostane písemné vyrozumění.

Reklama

Výběr článků

Načítám