Hlavní obsah

Český potápěč je po nehodě v Rakousku v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český potápěč (39), který se příliš rychle vynořil z hloubky při potápění v rakouském Wolfgangsee u obce St. Gilgen, je v kritickém stavu. Vrtulník ho podle agentury APA dopravil na kliniku v Německu poté, co byl vytažen z vody a pak oživován.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle sdělení policie se muž kolem třetí hodiny ponořil se svým kolegou v oblasti takzvaného francouzského valu. V hloubce 30 metrů náhle propadl panice a zcela nekontrolovaně a rychle se vynořil. Bezvládného potápěče objevili jeho příbuzní a s pomocí místních záchranářů ho dopravili na břeh, kde byl oživován. Přivolaný vrtulník německé záchranné služby postiženého přepravil na specializovanou kliniku v Mnichově.

Takzvaná kesonová nemoc, která muže podle všeho postihla, vzniká v důsledku rychlého vynoření z hlubiny. Při pobytu potápěče ve velké hloubce – tedy v prostředí s vyšším tlakem, než je tlak atmosférický – se v tkáních rozpouští větší množství vzduchu. Při náhlém snížení tlaku (dekompresi), například právě během rychlého vynoření, se v organismu uvolňuje dusík ve formě bublinek, což může vést až k embolii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám