Hlavní obsah

Soud poslal do vazby i Šnajdra, aby neovlivnil svědka Kalouska

Právo, plk, rsk
Praha

Exposlance ODS a bývalého náměstka ministerstva zdravotnictví Marka Šnajdra obviněného z korupce poslal v neděli Okresní soud v Ostravě do vazby. Důvodem je stejně jako u ostatních obava soudu z ovlivňování svědků. V tomto případě má jedním z nich být i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr

Článek

Soud rozhodl u Šnajdra o vazbě stejně jako v případě dalších bývalých poslanců za ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, kteří byli zadrženi ve čtvrtek v kauze kolem Jany Nagyové. Všichni tři složili loni své mandáty poslanců a tím zabránili pádu vlády. Výměnou za to měli dostat nabídku vysokých postů v polostátních firmách, což policie označuje za úplatek.

Podle Šnajdrova obhájce Lukáše Trojana chce policie v rámci vyšetřování jeho klienta vyslechnout dva svědky, jedním z nich má být Kalousek, druhým zřejmě místopředsedkyně dozorčí státního podniku Čepro Jiřina Vorlová. Šnajdr byl loni v prosinci jmenován do dozorčí rady Čepra a letos únoru se stal jejím předsedou. Vyšetřování má zjistit, za jakých okolností se tak stalo.

Trojan upřesnil, že Šnajdr se funkce v Čepru vzdá. Proti vazebnímu stíhání podal stížnost.

Kalousek: Vysvětlení ochotně podám

"Místopředsedkyně dozorčí rady navrhla člena dozorčí Šnajdra na pozici předsedy a ministr financí nominoval osobu pana Šnajdra za člena dozorčí rady," vysvětlil Trojan důvody, kvůli kterým se policie o tyto dva svědky zajímá.

"Jsem předvolán na konec příštího týdne na kriminální policii, abych podal vysvětlení. A ochotně ho podám," řekl Právu Kalousek.

Čepro
provozuje síť 1133 km produktovodů o celkovém objemu 47 000 metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Čepro provozuje po celé zemi 191 čerpacích stanic EuroOil. V roce 2011 činily tržby společnosti 46 miliard eur.

Fuksa poté, co složil poslanecký mandát, v lednu zasedl do představenstva státního Českého Aeroholdingu.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd obviněného exposlance ODS Marka Šnajdra k souduVideo: Pavel Karban, Právo

"Nedokážu předjímat rozhodnutí soudu. Průběh včerejšího dne nám cosi naznačuje, na druhou stranu sem přicházím vybaven argumenty a budeme se snažit přesvědčit soud, aby tomu tak nebylo,“ odpověděl Trojan ještě před rozhodováním soudu na dotaz, zda si myslí, že také na Šnajdra bude uvalena vazba.

Ještě než se za Trojanem zavřely vstupní dveře ostravského soudu, řekl k obvinění a následné možné vazbě: "V případě pana Šnajdra mám za to, že jeho obvinění spočívá, nebo otázka, která se bude řešit v trestním řízení, je právní. Spočívá na právních argumentech, nikoli skutková. To znamená, že nikoli na tom, co kdo ještě řekne nebo neřekne. A to je ten důvod, proč si nemyslím, že jakékoliv ovlivňování svědků by změnilo tu situaci," popsal.

Tluchoř odmítal, že směřuje do státní firmy 

Spekulace o tom, že i Tluchoř míří do některé státní či polostátní firmy, on sám odmítl, pracuje jako konzultant.

Tluchoře s Fuksou zadržela policie ve čtvrtek, obvinila je z korupce a v sobotu je ostravský soud poslal do vazby, aby nemohli ovlivňovat případné svědky nebo spoluobviněné.

Šnajdr byl v době policejního zásahu v zahraničí a na policii se přihlásil sám až v pátek odpoledne. V sobotu kolem 18. hodiny oznámil mluvčí Okresního soudu v Ostravě Alexandr Dadam, že na soud dorazil návrh Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, pobočky v Ostravě, na Šnajdrovo vzetí do vazby.

V sobotu ostravský soud poslal do vazby i šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a také bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a dalšího pracovníka armádní rozvědky. Pouze její nynější šéf Milan Kovanda bude stíhán na svobodě, protože se k trestnému činu zneužití pravomoci přiznal. Jejich obvinění souvisí s kauzou sledování manželky premiéra Petra Nečase.

Reklama

Související články

Přežije vláda s Kubou místo Nečase?

O jemný chirurgický politický řez se podle všeho pokusí část ODS a TOP 09 ve vládní krizi, která graduje kvůli skandálu kolem Petra Nečase, jenž odmítá...

Výběr článků

Načítám