Hlavní obsah

Napadl spoluvězně kvůli teplákové bundě, soudí ho za pokus o vraždu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Obyčejná tepláková bunda byla zřejmě rozbuškou hádky a rvačky vězňů, k níž došlo 1. října 2011 v cele valdické věznice. Devětatřicetiletý Antonín Jóni měl kvůli sporu o oblečení napadnout o tři roky mladšího a o více než 20 kilogramů lehčího spoluvězně. Útok byl natolik brutální, že se Jóni zpovídá u Krajského soudu v Hradci Králové z pokusu vraždy. V případě odsouzení mu hrozí deset až 18 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Antonín Joni přichází k soudu.

Článek

Z obžaloby vyplývá, že postižený přežil jen díky včasné pomoci ze strany spoluvězně a lékařů.

Jóni podle obžaloby spoluvězni při útoku dupl na hlav. „Hlava poškozeného narazila na betonovou podlahu cely, kdy po tomto útoku zůstal poškozený nehybně ležet na zemi se zapadlým jazykem, z nosu mu tekla krev a chrčel,“ stojí mimo jiné v obžalobě.

Jóni, který si ve vězení odpykává trest za majetkovou trestnou činnost, ale tvrdí, že s postiženým konflikt neměl a netuší, jak ten ke svému zranění přišel. To ráno měl podle svého vyjádření slovní a poté i fyzickou potyčku s jiným spoluvězněm. Do cely ale přišli dozorci a on odešel na vycházku. „Nenapadl jsem ho, nikdy jsem s ním neměl konflikt, ani jsem mu nevzal oblečení,“ stál si u soudu na svém Jóni.

Postižený, který si ve vězení odpykává trest za vraždu prodavačky, si je ale jistý, že útočníkem byl obžalovaný. Jinak si toho ale mnoho nepamatuje. „Napadl mne. Pak už si jen pamatuju, jak nás odtrhovali. Pustil jsem ho a pak mne zase napadl. Pak už nic nevím, probral jsem se až v nemocnici,“ řekl během hlavního líčení. Dodnes prý trpí bolestmi hlavy a závratěmi. I proto požaduje po obžalovaném náhradu škody ve výši 800 tisíc korun.

Hlavní líčení bude pokračovat také 17., 18. a 21. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám