Hlavní obsah

Policie vybírá bezpečnostní schránky na Václavském náměstí, zabavuje zlato i peníze

Praha
Aktualizováno

V souvislosti se čtvrteční masivní razií ÚOOZ zasahují policisté i v pobočce Komerční banky na Václavském náměstí v Praze. Podle informací Práva zabavují věci z bezpečnostních schránek.

Policie na Václavském náměstíVideo: Jakub Herzán, Novinky

 
Článek

Policie v bezpečnostních schránkách našla a zabavila peníze, zlato i dokumenty.

„Potvrzujeme informaci, že na základě rozhodnutí soudu jsme zpřístupnili policii některé bezpečnostní schránky. Další informace nebudeme sdělovat,“ uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Zátah detektivů ÚOOZ je namířen proti aktivitám lidí, kteří jsou označováni za kmotry ODS. Policisté zasahovali jak v kanceláři lobbisty Romana Janouška, tak ve vršovickém sídle podnikatele Ivo Rittiga, přišli si také  pro některé dokumenty například na odbor městského investora pražského magistrátu, který zodpovídá za významné zakázky v řádech desítek miliard korun, a vyžádali si smlouvy uzavřené mezi Prahou a Janouškem. Policie žádala také doklady k asi dvěma desítkám zakázek, mezi kterými je mimo jiné miliardový tendr na svoz komunálního odpadu.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu rozjel v noci na čtvrtek akci, během které policisté zasahovali na Úřadu vlády, na ministerstvu obrany či v kanceláři lobbisty Romana Janouška v Praze. Zadrženi měli být šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, bývalí „rebelující“ poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, který nyní vede Správu státních hmotných rezerv, nebo bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství a současný člen představenstva Českých drah Roman Boček.

Reklama

Výběr článků

Načítám