Hlavní obsah

Do domu lobbisty Rittiga v Praze přišla i rakouská policie

Aktualizováno

Do sídla lobbisty Ivo Rittiga v pražských Vršovicích podle informací redakce Práva ve čtvrtek dopoledne přišli policisté v doprovodu nejméně dvou mužů v neprůstřelných vestách s nápisem Polizei a v uniformách, které nepatří české policii. Z místa odjeli v automobilu s rakouskou registrační značkou.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vpravo) má údajně značný vliv na místopředsedu ODS Petra Bendla

Článek

Svědek z místa události popsal přítomnost aut české policie před domem. Uniformovaní muži podle něj odnášeli z domu krabice.

K zásahům na území České republiky, kromě případů přeshraničního pronásledování, je oprávněna jen česká policie. Policisté z jiných států ale můžou v některých případech u akcí asistovat. Čeští policisté tak například asistovali při zatýkání podnikatele Tomáše Pitra do ČR.

Podnikatel Rittig, který žije trvale v Monaku, působí v módním byznysu, zároveň je ale spojován zejména s kauzami kolem podezřelých zakázek pražského dopravního podniku, z nichž měl inkasovat provize, nebo obchody s fotovoltaikou. Zisk měl mít také z nevýhodných zakázek pro Nemocnici Na Homolce. Údajně je úzce napojen na ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), na něhož měl mít vliv zejména v době jeho působení na ministerstvu dopravy.

Akce může mít souvislost s razií detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterou rozjeli v noci na čtvrtek. Zasahovali na Úřadu vlády, na ministerstvu obrany či v kanceláři lobbisty Romana Janouška v Praze. Zadrženi měli být šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, bývalí „rebelující“ poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, který nyní vede Správu státních hmotných rezerv, nebo bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství a současný člen představenstva Českých drah Roman Boček.

Reklama

Výběr článků

Načítám