Hlavní obsah

Inspektoři práce vzali úplatek 50 tisíc, hrozili desetimiliónovou pokutou

Právo, Jakub Troníček
Praha

Kvůli údajným nedostatkům zjištěným při kontrole jedné z pražských restaurací hrozili až desetimiliónovou pokutou a výměnou za shovívavost si „vydupali“ padesátitisícový úplatek. Řeč je o dvou úřednících oblastního inspektorátu práce, které minulý měsíc zatkla pražská policie a obvinila z korupce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dvojice restauratérů jim totiž požadované peníze sice dala, ale zároveň okolnosti podivné kontroly nahlásila policii. O případu informoval Nadační fond proti korupci s tím, že úředníci měli v dubnu v restauraci I Love Mama kontrolovat tzv. švarcsystém, tedy zda mají všichni zaměstnanci řádnou smlouvu.

Provozovatelé restaurace Ludmila a Tomáš Kaštilovi sice všechny smlouvy měli, ale nikoliv přímo v kontrolované provozovně. I po následném předložení příslušných originálních dokumentů tak dvojice úředníků vyhrožovala vysokou pokutou.

„Hrozili zaměstnavatelům pokutou nejprve ve výši až 10 miliónů korun a poté slevili na 250 tisíc. Zároveň ale úředníci nabídli jiné, alternativní řešení, v rámci kterého požadovali úplatek ve výši 50 tisíc korun za to, že kontrolní protokol nebude obsahovat žádné zjištěné závady,“ uvedl k tomu pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Zřejmě brali úplatky i v jiných případech 

Podle něj pak následovalo několik schůzek mezi úřednickou dvojící a restauratéry, kde se upřesňoval způsob předání úplatku. „Některé tyto schůzky se dokonce odehrály přímo v kanceláři Oblastního inspektorátu práce, kde také došlo šestého května i k samotnému předání úplatku,“ doplnil mluvčí.

Zároveň dodal, že právě tato schůzka již proběhla pod dohledem policie a bezprostředně po převzetí peněz byla dvojice úředníků ve věku 45 a 58 let zatčena. Detektivové oba muže obvinili z přijetí úplatku a zneužití pravomocí úřední osoby, za což jim v případě odsouzení hrozí až tříleté vězení. Oba úplatní kontroloři jsou stíháni vazebně.

Dosavadní vyšetřování přitom podle Hulana potvrzuje podezření, že šlo zřejmě o běžnou praxi. Stejná dvojice má mít na svědomí minimálně jeden obdobný případ a policisté nyní vyzývají případné další poškozené, aby se jim přihlásili prostřednictvím linky 158.

Nadační fond proti korupci v této souvislosti upozornil, že úředníci úplatek požadovali i s tím zdůvodněním, že jde o běžnou věc a že do systému jsou zapojeni i jejich nadřízení. Restauratérům přitom kontroloři hrozili, že v případě nezaplacení může celá záležitost výrazně poškodit jejich podnikání.

Reklama

Výběr článků

Načítám