Hlavní obsah

Nejvyšší soud: Krádež několika kilo masa v marketu může znamenat vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrůznější zlodějíčci v obchodech si dávají dobrý pozor, aby zboží, které pronesou přes pokladny pod kabátem, nebylo v hodnotě vyšší než pět tisíc korun a aby tím pádem nespáchali trestný čin, ale jen přestupek. Jenže podle verdiktu Nejvyššího soudu (NS) může i krádež masa za pár set korun pro člověka znamenat vězení, pokud jde o promyšlený čin, který není vyvolán vysloveně tíživou životní situací.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudci se zabývali případem muže z Velké Bíteše, který v jednom z brněnských obchodů pašoval v tašce přes pokladnu sedm balení hovězího a kuřecího masa v hodnotě 813 korun. Jeho počínání si ale všimla ochranka a zloděje chytila.

Případ řešil brněnský Městský soud, který muže poslal na 15 měsíců za mříže i vzhledem k jeho bohaté trestní minulosti, kdy byl už osmkrát trestán převážně za krádeže. Odvolací Krajský soud ale verdikt zrušil a případ předem Městskému úřadu ve Velké Bíteši vrátil s tím, aby ho posoudil jako přestupek.

Jenže s takovým postupem se nesmířil státní zástupce a obrátil se na NS. Soudci si obžalovaného proklepli a zjistili, že muž žije na venkově, stará se o hospodářství a také o nemocnou matku, přičemž peníze si opatřuje příležitostnými brigádami, a krádeží masa si chtěl přilepšit. Ve své výpovědi se muž přiznal, že do Brna jezdívá krást maso častěji, přičemž si vybíral prodejny, které neměly kamerový systém.

Promyšlený akt

„V tomto kontextu se posuzovaný případ jeví jako promyšlený akt, který nebyl jen nějakým náhodným, příležitostným a ojedinělým vybočením z mezí řádného života, vyvolaným nějakou vyloženě tísnivou situací na hranici existenčního ohrožení,“ prohlásil mluvčí NS Petr Knötig.

„Obžalovaný má zjevně přetrvávající a výrazný sklon nerespektovat nedotknutelnost vlastnictví. Za tohoto stavu není důvodu k tomu, aby sociální situace obviněného byla v jeho prospěch jakkoli přeceňována, a zejména ne způsobem, který se promítl do rozhodnutí Krajského soudu v Brně,“ dodal Knötig s tím, že NS zrušil verdikt posuzující věc jen jako přestupek a nařídil soudu znovu rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám