Hlavní obsah

Trojice prodávala padělky obrazů českých mistrů, vydělala si skoro milión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradeckým kriminalistům se podařilo rozbít organizovanou skupinu osob podezřelých z prodejů padělaných obrazů, které vydávali za originály. Vydělali si bezmála milión korun, nyní jim hrozí až osmileté vězení, informovala královéhradecká policie.

Foto: Policie ČR Královéhradecký kraj

Jeden z padělaných obrazů, který nepoznali ani někteří odborníci

Článek

Trojice prodala od loňského února do letošního dubna po Česku 15 prodejcům uměleckých děl 45 padělaných obrazů za celkem 876 tisíc korun. V dalších 42 případech se o prodej v hodnotě téměř miliónu korun pokusila.

Na začátku stáli muž (33) a žena z Brna (37), kteří využili tíživé situace devětačtyřicetileté ženy z Ostravska a půjčili jí peníze. Ženě bez domova zároveň nabídli, že jí pomohou s péčí o nezletilou dceru. Všichni žili společně v Praze.

Žena podle jejich pokynů začala nabízet a prodávat velmi kvalitní napodobeniny obrazů významných českých mistrů 20. století, které od brněnské dvojice přebírala. Díla byla signována jako pravá, podepsaná autory, kteří už nežijí.

Padělky za desítky tisíc korun

Od začátku věděla, že se jedná o padělky. Zájemcům o koupi tvrdila, že obrazy jsou součástí dědictví a že peníze nutně potřebuje z důvodu nemoci jednomu ze členů rodiny, případně že dluží na nájemném a hrozí jí ukončení nájemní smlouvy.

Pokud zákazník uvěřil, že je obraz pravý, zaplatil v hotovosti. Podle jména mistra se částka pohybovala od několika tisíc až po desítky tisíc korun, každopádně však vždy za podezřele nízkou cenu. Kromě kopií existujících obrazů nabízela i zcela nová díla, která vydávala za dosud neobjevená a neviděná.

Pokud byla žena ve velké finanční tísni, přistoupila na zaplacení zálohy. Klienti si pak nechali dílo posoudit odborníky, a když zjistili, že se nejedná o originál, chtěli peníze zpět. Celé trojici podvod poměrně dlouho procházel, protože podvedení věc neoznamovali z obavy o poškození svého dobrého jména. Celou věc nahlásil až jeden z královéhradeckých starožitníků, který obrazy koupil.

Trojice byla zadržena ve středu v Praze. Sedmatřicetiletá hlavní aktérka prodejů byla obviněna z podvodu a bude stíhána vazebně. „Zbylá dvojice je obviněna z účastenství na zločinu podvodu,“ vysvětlila mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám