Hlavní obsah

Muž nechal přítelkyni s astmatem dusit, až jí přestalo bít srdce

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Na své životní partnery Naděžda K. (43) moc štěstí neměla. S tím posledním, šestačtyřicetiletým Pavlem Tolarem, prošla doslova peklem. Nadával jí, ponižoval a mlátil. Vše vyvrcholilo loni v září, kdy matce pěti dětí během silného astmatického záchvatu nepřivolal pomoc a se slovy „nebudu se tady starat o tvoje parchanty, když se budeš válet v nemocnici“ nechal ženu dusit, až jí přestalo bít srdce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaný Pavel Tolar u soudu

Článek

Záchranářům se nakonec ženu podařilo oživit a po dvou dnech se probrala z kómatu. Za týrání s následkem těžké újmy na zdraví se Tolar ve středu začal zpovídat u Okresního soudu Plzeň-město. Hrozí mu až osm let vězení.

„Začalo se mi špatně dýchat. Věděla jsem, že je zle. Požádala jsem proto přítele, aby zavolal záchranku. Řekl, že nikam volat nebude, že jsem jenom feťačka, která potřebuje do sebe narvat drogy. Postupně jsem se začala dusit, on mi sebral telefon a dal ho do nabíječky. Seděla jsem na zemi a nemohla se ani zvednout. Pak už nic nevím, probrala jsem se až za dva dny v nemocnici napojená na hadičky,“ vypovídala u soudu žena, která je stále v péči psychoterapeuta z krizového centra pomoci obětem týrání.

Chodila jen v doprovodu 

S posledním vypětím všech sil se však podle všeho žena nakonec k mobilu dostala a sama ještě vytočila tísňovou linku. „Jak jsem to dokázala, si vůbec nepamatuji,“ dodala.

Když u soudu popisovala soužití s Tolarem, několikrát se rozplakala. „Ze začátku to vypadalo, že náš vztah bude v pohodě. Asi po měsíci mě poprvé napadl. Mlátil pěstí do obličeje a do žeber. Křičel, že jsem kurva, děvka atd. Pak mi dal nůž pod krk s tím, že jestli ho nebudu poslouchat, tak mě podřízne jako slepici,“ uvedla poškozená žena.

Podle státního zástupce musela obžalovanému odevzdávat všechny peníze a ven mohla chodit jen v jeho doprovodu. „Byla jsem v jeho područí, ovládal mě jako loutku. Nedokázala jsem se bránit. Bála jsem se ho, měla jsem strach, že ublíží dětem. Pořád sliboval, že už mi nic neudělá, že mi chce jenom pomáhat a že si za to vlastně můžu sama, protože dělám špatné věci,“ řekla žena.

Neznám ani číslo na záchranku. Ona si ho sama vytočila a předala mi telefon, protože už nebyla schopná mluvit.
Obžalovaný

Tolar u soudu připustil, že mu někdy ujely nervy a ženě dal facku. „Žádné pěsti ani kopance, tak jak mi to klade obžaloba za vinu, tam nebyly,“ prohlásil muž, který v minulosti strávil ve vězení několik let za násilné delikty.

Monokly v obličeji a další zranění, která podle svědků žena měla, Tolar vysvětloval tím, že upadla ve sprše anebo, že se praštila o poličku. K noci z 10. na 11. září, kdy dostala astmatický záchvat, prohlásil, že nevěděl, co má rychle dělat.

„Neznám ani číslo na záchranku. Ona si ho sama vytočila a předala mi telefon, protože už nebyla schopná mluvit. Řekl jsem jim, kam mají jet. Sanitka přijela tak za patnáct minut, to už Naděžda omdlela. Snažili se ji rozdejchat,“ sdělil Tolar soudu.

Jednání bude pokračovat výpověďmi dalších svědků a znalců. Rozsudek možná padne v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám