Hlavní obsah

Dahlgren, podezřelý z vražd v Brně, odjel do Vídně na letiště taxíkem

– Brno • Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Brutálně zavraždil čtyři lidi. Pak si celkem v klidu vzal z centra Brna taxík a odjel na letiště ve Vídni. Druhý den se vrátil do USA, kde byl zatčen. Tak vypadá podle posledních policejních informací cesta obviněného Kevina Dahlgrena, který je podezřelý, že předminulý týden v Brně zatím z neznámých důvodů postupně v rodinném domě pozabíjel svoji sestřenici, její dvě děti a manžela.

Antonín Hrdlička k čtyřnásobné vražděVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

V USA, kde je Dahlgren držen ve vazbě, se bude ve čtvrtek rozhodovat o jeho propuštění na kauci.

„V době, kdy byl případ objeven a rozběhlo se vyšetřování, byl Dahlgren už několik hodin na letišti ve Vídni. Taxikáře, který jej odvezl, jsme vypátrali v pátek. Podle jeho výpovědi nebylo na pasažérovi vůbec nic nápadného. Choval se podle něj normálně,“ uvedl šéf vyšetřovatelů Antonín Hrdlička.

Američan, který nabízel svoje služby jako učitel angličtiny - údajně kvůli nedostatku peněz, mohl hotovost na zaplacení taxíku vzít v domě zavražděných. Je to jedna z vyšetřovacích verzí, ovšem pro policii je velmi obtížné zjistit, co se vlastně mohlo z domu ztratit, když v něm byla vyvražděna kompletně celá rodina, která dům obývala. Problémů však bylo hned od počátku vyšetřování celá řada.

Policisté pracovali s verzí, že mrtvý může být i Dahlgren

„Nejprve jsme vlastně vůbec nevěděli, kdo jsou oběti. Měli jsme problém s jejich identifikací a pracovali jsme i s verzí, že jedno z těl může být i Dahlgren, který byl v rodině na návštěvě,“ naznačil otřesnost místa činu Hrdlička. Ano, mohli jsme oběti omýt obličej a zavolat někoho od sousedů, ovšem v tom případě bychom si sami zničili řadu potřebných stop,“ dodal.

Současně však také vyvrátil několik fám, které se kolem případu objevily. Nebožtíci podle něj rozhodně neměli usekané končetiny, stejně tak za nesmysl považuje v Rakousku zveřejněnou informaci, že by se Dahlgren SMS zprávou někomu k činu přiznal. „O ničem takovém nemáme informaci,“ doplnil Hrdlička.

Těch důkazů je podle našeho názoru opravdu dost. Byť ovšem neznáme odpověď na jednu důležitou otázku. Vůbec netušíme motiv tohoto činu.
Vyšetřovatel

V policejních laboratořích se nyní zkoumají biologické a jiné stopy na oblečení a jiných osobních věcech, které měl Dahlgren na sobě a u sebe v době příletu a zadržení v USA. Česká policie je dostala prostřednictvím americké ambasády v Praze.

Policie má také k dispozici výpověď, kterou Američan učinil ve své vlasti. V ní uvádí, že mrtvé v domě již našel poté, co se vrátil z běhání, a nález ho tak vyděsil, že kvůli vlastnímu strachu raději z Ivanovic, Česka a nakonec i z Evropy uprchl.

Požár byl založen dříve

Policisté si netroufají odhadovat, zda bude mladík ke stíhání do ČR vydán. „Samozřejmě s takovým postupem nemám zkušenosti, ale osobně jako policajt i jako člověk si myslím, že by vydán být měl. Těch důkazů je podle našeho názoru opravdu dost. Byť ovšem neznáme odpověď na jednu důležitou otázku. Vůbec netušíme motiv tohoto činu,“ dodal Hrdlička.

Policie má k dispozici také záběry z bezpečnostního kamerového systému v okolí domu. Samotný čin na nich zachycený ale není. Je už také jasné, že nejprve byli zavražděni manželé a jejich starší syn a pak si vrah počkal na nejmladšího, šestnáctiletého člena rodiny.

Nejasnosti se objevovaly také kolem založeného požáru, kterým pachatel zřejmě chtěl vraždy zamaskovat. Ten byl podle vyšetřovatelů založen už mnohem dřív před jeho nahlášením. Oheň však v uzavřených prostorách jenom doutnal a více se rozhořel až mnohem později. I proto mohli sousedé vypovědět, že se jim již brzo odpoledne zdálo, jako by někdo v domě zavražděných pálil odpadky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám