Hlavní obsah

V Národním hřebčíně v Kladrubech zasahuje policie

– Pardubice • Aktualizováno

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem během pátku zasahuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zásah je součástí rozsáhlé akce na více místech republiky, uvedl mluvčí útvaru Pavel Hanták. Jde podle něho o případ, kterým se útvar zabývá řadu měsíců. O zásahu informovala Česká televize.

Foto: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Článek

Policie si od chrudimské radnice a také od regionální rady Severovýchod vyžádala dokumenty ohledně hřebčína. Zásah by tak mohl souviset s dotacemi.

"ÚOOZ realizuje trestní věc, kterou dozoruje pražské vrchní státní zastupitelství," řekla bez dalších podrobností šéfka úřadu Lenka Bradáčová.

Ministerstvo zemědělství se o zásahu dozvědělo v pátek ráno. "Ministerstvo poskytuje veškerou potřebnou součinnost při vyšetřování v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem a je s policií v úzkém kontaktu, nicméně přesný důvod vyšetřování smí sdělit pouze Policie ČR nebo vrchní státní zastupitelství," uvedl resort. Čeká na zdůvodnění, které by mělo přijít příští týden.

Ministr zemědělství Petr Bendl loni odvolal z funkce ředitele hřebčína Jana Höcka, kterého nahradil Jiří Jehlička. Důvodem byla kontrola, kterou ministr do hřebčína poslal, a rozpory týkající se budoucnosti organizace. Problémy se podle Bendla týkaly nakládání s financemi, způsobu prodeje koní a také průhlednosti některých výběrových řízení. Höck označil pochybení spíše jako formální.

V Kladrubech se chovem koní zabývají přes 400 let. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil status císařského dvorního hřebčína. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám