Hlavní obsah

Soud osvobodil muže podezřelé z loupeže století

Právo, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud zprostil obžaloby z tzv. loupeže století z roku 2002 Tomáše Půtu a Františka Hajna. Ozbrojení lupiči tehdy odcizili na pražské Evropské ulici z auta bezpečnostní agentury 154 miliónů korun, nejvíc v historii. Poprvé přitom Půta dostal 12 let vězení a Hajn 10 let. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

František Hajn u soudu

Článek

Naprosto rozdílné rozsudky z loňského června a z dnešního dne přitom vynesl stejný senát vedený Jaroslavem Králíkem. Ten také okamžitě po verdiktu pustil Hajna z vazby.

Názor soudu na případ se podle Králíka změnil osobní přítomností Hajna a po jeho autentické obhajobě. „Skutečně není k dispozici jediný přímý důkaz svědčící o vině obžalovaných,“ uvedl soudce. Za největší loupež v Česku tak dosud nikdo nebyl potrestán.

Půtovi nadále zůstává v platnosti desetiletý trest za loupeže v rámci tzv. Berdychova gangu, přičemž si z něj odseděl již sedm roků. Hajn je volný a chce se vrátit do Dominikánské republiky, kde má družku a čtyřletou dceru a odkud byl k soudu do ČR před časem vydán.

Milióny policie nenašla

Podle obžaloby Hajn v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadl v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury G4S, které vyjíždělo od Citibank na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu.

Posádku auta lupiči přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny otevřít vůz. Pachatelé pak s autem odjeli k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta 154 miliónů korun, které policie už nikdy nenašla.

Pražský městský soud loni Půtovi nepravomocně uložil dvanáctiletý trest a Hajnovi desetiletý trest vězení. Hajn byl tehdy souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Policie ho však následně vypátrala v Dominikánské republice a eskortovala jej do české vazby.

Odvolací soud proto nařídil věc projednat znovu v jeho přítomnosti. Účast na loupeži Hajn odmítá. S Půtou, který si ve vězení odpykává trest za účast na akcích Berdychova gangu, se prý nezná a v době trestného činu byl údajně v zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám