Hlavní obsah

Vrahem ženy v České Lípě byl zahradník, nezabíjel poprvé

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Policisté dopadli pachatele brutální vraždy 47leté ženy, která se stala 14. května v rodinném domě na okraji České Lípy. Policejní hlídka o den později objevila tělo ženy v uzamčené dřevěné garáži u jejího domu. Žena utrpěla devastující poranění hlavy opakovanými ranami tupým nástrojem. Zranění nebyla slučitelná se životem. Pětatřicetiletý muž, kterého si najímala na práce na zahradě, se k vraždě doznal.

Článek

Byl obviněn a skončil ve vazbě. Hrozí mu trest 15 až 20 let, nebo výjimečný trest.

Podle kriminalistů se žena s obviněným znala jen několik týdnů. Žila sama v domě na odlehlém místě a muže si najímala na práce na zahradě. „Motiv nebyl loupežný. Došlo mezi nimi kvůli konkrétní práci na zahradě k rozepři,“ uvedl Vladimír Lukášek, vedoucí Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství Policie ČR v Libereckém kraji. Muž při zadržení nekladl odpor a s policií spolupracoval, podle vyjádření kriminalistů je inteligentní a mimořádně fyzický zdatný.

Policistům se pachatele podařilo vypátrat v relativně velmi krátké době díky mravenčí práci krajských i českolipských kriminalistů a také díky pomoci kriminalistického ústavu. Přitom okolnosti stály proti nim.

Žena žila v domě obehnaném vysokým plotem sama, a tak nikdo nemohl určit, jestli se z domu něco neztratilo. V domě pořádala duchovní seance, kam docházelo mnoho lidí. Provozovala i celou řadu dalších aktivit, při kterých se stýkala s větším množstvím lidí. „Proto bylo velmi složité dohledávat její vazby a styky z poslední doby. Podařilo se nám nakonec zjistit, kdo byl s ženou v kontaktu jako poslední. A byl to podezřelý,“ popsal Martin Müller, vrchní komisař Krajského ředitelství Policie ČR v Liberci.

Přeborník v karate

Pachatel nevraždil poprvé. V roce 1998 byl tehdy jako dvacetiletý odsouzen na 14 let za vraždu dvanáctiletého chlapce. S tím se seznámil poté, co zběhl z vojny a pracoval u rodiny na statku. Dvanáctiletý chlapec tam byl na prázdninách.

Dítě si všimlo, že muž odcizil brokovnici a odchází a chtělo ho pronásledovat. Muž, který byl přeborníkem v karate, ho zabil několika chvaty. "Byly to čtyři rychlé kopy patou za sebou. Luboš spadl na zem, věděl jsem, že je mrtvý, došlápl jsem mu ještě na hrudník. Byl to dokončovací kop. Sérii chvatů jsem provedl jako robot," vypověděl tehdy policistům.

„V říjnu 2011 byl podmínečně propuštěn na zkušební dobu čtyř let. Do konce trestu mu tehdy zbývalo 271 dnů,“ řekla ve středu na tiskové konferenci krajská státní zástupkyně Petra Žílová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám