Hlavní obsah

Žena si od důvěřivců vypůjčila několik miliónů, pak je zažalovala

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Podvodu v celkové výši téměř 11 miliónů korun se podle královéhradeckých kriminalistů dopustila čtyřicetiletá žena z Královéhradecka. Miliónové částky měla vylákat v období od roku 2006 do 2010 díky nejrůznějším smyšleným historkám od celkem sedmi osob.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena, kterou v těchto dnech policisté obvinili z podvodu, je zřejmě zdatná manipulátorka a vystupuje velmi věrohodně. Od jednoho věřitele vylákala za období jednoho až dvou let částku převyšující pět miliónů korun, od dalšího 4,8 miliónů, 2,5 miliónů korun a tak podobně.

"Ty pak měla podle slibů zhodnotit nákupem eur a částku včetně zisku v řádech několika dnů věřiteli vrátit. Další smyšlenou záminkou byla nutnost hotovostního vkladu na její účet za účelem jeho odblokování. Někdy se také odvolávala na svoji tíživou životní situaci,“ uvedla mluvčí krajské policie v Hradci Králové Ivana Ježková.

Vracela maximálně statisíce 

Pokud už nějakou částku věřitelům vracela, byly to většinou maximálně desetitisíce, zcela výjimečně statisíce, vždy bez jakéhokoliv zhodnocení. A to kvůli stále novým a novým dluhům. Někteří z poškozených si s vidinou rychlého zbohatnutí peníze dokonce půjčili od svých známých, nebo si vzali nevýhodné úvěry, protože sami byli ve finanční nouzi.

Obviněná žena částky nevracela ani přes urgence, neváhala používat i padělané a zfalšované údaje, v několika případech dokonce využila potvrzení o provedené splátce dluhu věřiteli k podání trestního oznámení nebo žaloby k soudu, kde role věřitel versus dlužník dokonale obrátila a poškozené křivě obvinila. Ti, kdo jí naletěli, pak policistům nebo soudci vysvětlovali, že nejsou dlužníci a podvodníci, ale oběti jejího jednání.

„Někteří poškození byli natolik zoufalí a zároveň i zmanipulovaní, že uvěřili tomu, že půjčky získají zpět pouze za cenu dalších investic. Žena přitom peníze používala pro vlastní potřebu,“ dodala Ježková.

Nyní obviněné ženě hrozí za spáchání zvlášť závažného zločinu podvod až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám