Hlavní obsah

V Duchcově houstne atmosféra po rvačce s Romy, bude se protestovat

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Napjatá atmosféra panuje v Duchcově na Teplicku po útoku skupiny Romů na manželský pár. Došlo k němu v noci na 18. května, protiromské nálady však ve městě vypukly až poté, co na veřejnost unikly záběry z pouliční kamery, která incident zachytila.

Potyčka v centru Duchcova

 
Článek

Incident vyvolal teprve 16letý mladík, který mladý pár vracející se domů z diskotéky začal ohrožovat klackem v ruce. Zatímco napadený muž se začal bránit, dvě ženy napadly jeho manželku. Na záběrech je vidět, jak ji, ležící na zemi, bijí a kopou. Zranění manželé skončili v péči lékařů.

Policie obvinila z pokusu o ublížení na zdraví a výtržnictví tři muže a dvě ženy ve věku od 16 do 44 let. „Rasový motiv útoku nebyl podezřelým prokázán. Policisté okolnosti případu nadále prošetřují,“ řekl Právu teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.

Rvačka se stala přímo před služebnou městské policie, uvnitř ji v „přímém přenosu“ sledoval strážník. Z nepochopitelných důvodů však nezasáhl. Nečinnost ho stála místo. „Strážník se nezachoval, jak se zachovat měl,“ uvedla starostka města Jitka Bártová.

Mladík chtěl také ukrást kolo

Policie následně zjistila, že mladý Rom se dvě hodiny před incidentem pokusil s devatenáctiletým komplicem ve stejné lokalitě ukrást motokolo. „Jeden z nich se pokusil na kole odjet, ale protože bylo zabezpečené řetězem, spadlo na zem. Když se majitel sklonil, aby kolo zvedl, mladíci ho napadli. Muž utrpěl zlomeninu ruky a další zranění, která si vyžádala lékařské ošetření," popsal případ Vítek.

Podle místních obyvatel jsou útoky zdejších Romů stále častější. Přestože radnice den po útoku na manžele posílila v problémové lokalitě policejní hlídky, lidé chtějí od vedení města slyšet, jaké učiní kroky, aby k podobným atakům již nedocházelo.

Na středeční podvečer proto svolali demonstraci na centrální duchcovské náměstí. „Původní záměr organizátorů byl, že se sejdeme jen Duchcovští, popovídáme si o tom a já představím opatření, která udělalo město," uvedla starostka.

Ať nás přijdou podpořit hlavně Duchcováci.
Svolavatel demonstrace

Událost zveřejněná na sociální síti Facebook ale už podle ní začala žít vlastním životem. Pořadatelé demonstrace sice pozvání na akci z internetu odstranili, podporu jí tam ale ještě předtím vyjádřily tisíce lidí. Kolik lidí na náměstí městečka s necelými 8000 obyvateli přijde, si starostka netroufá odhadovat.

Představu nemá ani policie, nic ale nenechá náhodě. „Počty policistů, kteří budou na shromáždění dohlížet, z taktických důvodů nezveřejníme. Rozhodně nebudou chybět kolegové z antikonfliktního týmu, jejich úlohou je předcházet případným střetům," řekl Právu Vítek s tím, že policie nemá signály, že by se do Duchcova chystali extrémisté.

Radikály nechce na náměstí ani svolavatel protestu Jindřich Svoboda. „Ať nás přijdou podpořit hlavně Duchcováci," vyzval Svoboda místní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám