Hlavní obsah

Muž se 18 let skrýval před vězením, měli ho za mrtvého. Po amnestii se přihlásil

– Jeseník • Aktualizováno
Právo, Miloslav Hradil

Dostal trest, měl jít do vězení, ale zmizel. Dlouho se úspěšně „zašíval,“ až nakonec byl v nepřítomnosti rozveden a prohlášen za mrtvého. Letos v lednu začal nyní třiačtyřicetiletý muž z Jeseníku komunikovat s úřady ve snaze získat zpět svou identitu. Učinil tak zřejmě pod vlivem nedávné amnestie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž byl naposledy viděn na konci roku 1994, kdy mu bylo téměř 25 let. V ten den odešel od jednání soudu, který ho odsoudil k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za majetkovou trestnou činnost. Pár týdnů nato bylo po muži vyhlášeno pátrání. V roce 1997 byl bez přítomnosti rozveden a o třináct let později byl prohlášen za mrtvého. Tím bylo veškeré pátrání po hledaném zrušeno,“ řekla Právu ve středu policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Kolotoč prověřování se podle ní roztočil znovu až v polovině ledna letošního roku. Na Městský úřad ve Frýdku-Místku se totiž dostavil člověk, který oznámil ztrátu občanského průkazu a představil se pod jménem muže prohlášeného za mrtvého.

Svoji pravou totožnost se podle Neubauerové pokusil muž získat zpátky zřejmě kvůli vyhlášené amnestii. „To se domníváme, on sám se k důvodům ukrývání nevyjadřuje,“ dodala policejní mluvčí.

Soud si vyžádá expertízy DNA

Na dotaz Novinek, zda by měl muž případně nárok na milost prezidenta, policejní mluvčí uvedla, že to zatím není jasné. Spis k jeho případu již policie nemá, takže neví, za co a k jakému trestu byl muž odsouzen. Rozhodnutí nyní záleží na Okresním soudu v Jeseníku.

"Těch případů je velice málo, za svou praxi je to můj první. My budeme nyní rozhodovat o tom, zda své rozhodnutí zrušíme, či ne," řekla ČTK předsedkyně jesenického soudu Miroslava Vyhlídalová. Muž se už k soudu jednou dostavil, soud vyslechl i jeho nejbližší příbuzné. Jednání bylo odročeno kvůli expertízám DNA, které měly potvrdit, zda jde skutečně o něj. Soud jejich výsledky už obdržel, rozhodnutí by mělo padnout v nejbližších týdnech.

Skrýval se v malé vesničce

„Jakmile zjistil, že průkaz mu automaticky vydán nebude, nechal na úřadě pouze žádost a odešel. Hned druhý den stejný člověk zavolal na Městský úřad do Jeseníku. Pracovnici řekl, že chce nový doklad totožnosti a že byl prohlášen za mrtvého. Úřednice muže odkázala na soud s tím, že dokud ten nerozhodne, nemůže být občanský průkaz vydán. Hned poté byla informace předána i policistům,“ uvedla mluvčí.

Policistům se podle ní podařilo muže vypátrat na Opavsku. Zjistili přitom, že se jedná opravdu o toho, který v roce 1994 zmizel ze světa. A kde se vlastně skrýval?

„Celých osmnáct let neopustil Českou republiku. Zašil se v malinkaté vesničce na Vsetínsku. Nikde oficiálně nepracoval. Přivydělával si pouze občasnými brigádami. Před pěti lety pak začal vystupovat pod cizí identitou, kterou si 'vypůjčil' od člověka, kterého znal z minulosti,“ uvedla Neubauerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám