Hlavní obsah

Indický lékař dostal v Hradci za smrt přítelkyně šest let vězení

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové
Aktualizováno

Šestileté vězení za smrt čtyřiadvacetileté přítelkyně. Takový rozsudek si v pondělí dopoledne vyslechl indický lékař Remus Raju Anthraper (34), kterého Krajský soud v Hradci Králové uznal vinným z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Remus Raju Anthraper (vpravo) se svým obhájcem.

Článek

Vynesený rozsudek není pravomocný. Zatímco státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání, obžalovaný se proti vině i trestu odvolal přímo v soudní síni.

Na počátku tragédie z června loňského roku, při níž byl slovy státního zástupce Milana Vacka hloupě a zbytečně zmařen život mladé dívky, byla chuť užít si pátečního večera. Tažení nočním Hradcem Králové vedlo přes návštěvu dvou restaurací do klubu 21. Zde však mezi dvojicí došlo k žárlivé hádce a fyzické potyčce. Pokračovala i poté, co je personál kolem druhé hodiny ráno vyvedl před diskotéku.

První ránu do obličeje žena dostala už v klubu, tam se ji ale také snažila vrátit. „Je evidentní, že obžalovaný po psychické stránce neunesl, že na něj bylo ze strany postižené zaútočeno. Proto ji následně venku napadl. Je svědecky prokázané, že tu došlo opět k facce a další ráně. V důsledku toho jmenovaná spadla a uhodila se do hlavy,“ uvedl k rozsudku soudce Luboš Sovák.

Ani dvě výpovědi nejsou stejné. Pochybností tam je velké množství a soud by měl vycházet ze spolehlivého skutkového základu
obhájce Jiří Slezák

„Po jeho útoku spadla na zem a udeřila se tak silně do hlavy, že její pád byl podle svědků i slyšet. Někteří použili pojem, že spadla jako šraňky,“ připomněl soudce.

V nemocnici jí nemohli pomoci

Ačkoliv postižená z místa sama odešla a později se s přítelem znovu setkala na břehu Labe, právě zranění z konfliktu před klubem se jí podle soudu stala osudná.

Kvůli krvácení do mozku a jeho silnému otoku začala kolabovat. Když ji obžalovaný spolu s přivolanými přáteli převezli kolem šesté hodiny ranní do nemocnice, už jí prakticky nebylo možné pomoci a ona během dne zemřela.

Anthraperův obhájce Jiří Slezák ve své závěrečné řeči navrhl zprostit lékaře, který je sice indickým státním občanem, ale v Čechách vystudoval a žil zde, obžaloby. Například kvůli rozporům ve výpovědích svědků.

„Ani dvě výpovědi nejsou stejné. Pochybností tam je velké množství a soud by měl vycházet ze spolehlivého skutkového základu. Jsem přesvědčen, že Vrchní soud to bude také z tohoto pohledu zkoumat,“ řekl Slezák po skončení hlavního líčení.

„Nechci předbíhat, ale je to kauza velmi složitá, ke které si jednou může říct své i Nejvyšší soud České republiky v rámci případného dovolání. Ať už z naší strany, nebo cestou státního zastupitelství,“ dodal obhájce Slezák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám