Hlavní obsah

Ctitelka, která pronásledovala skladatele Pachmana, dostala podmínku

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nejznámější případ nebezpečného pronásledování, tzv. stalkingu, uzavřel v pátek Okresní soud v Ostravě. Dvaatřicetileté ctitelce skladatele a spisovatele Richarda Pachmana vyměřil tři měsíce vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Ženu uznal vinnou z toho, že Pachmana dlouhodobě pronásledovala, anonymně mu vyhrožovala prostřednictvím počítačové komunikace a pokoušela se nabourat do jeho elektronické pošty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalá ctitelka skladatele Pachmana Renata Gonina při odchodu od soudu skrývala svou tvář.

Článek

Samosoudkyně Jitka Kaustová sice uznala Renatu Goninu vinnou, zároveň ale volila velmi nízký trest. Jednak pro její bezúhonnost a jednak vzhledem k pozdějšímu chování její oběti. Pachman o případu napsal knihu a o zahájení hlavního líčení dokonce informoval všechna média.

Když mi počtvrté přišlo její parte, napsal jsem jí, že pokud to nepřestane, budu s ní nucen ukončit komunikaci.
skladatel

„Následky, které byly způsobeny inženýru Pachmanovi, poněkud znevažuje jeho aktuální přístup k této problematice. Viděla jsem mnoho osob poškozených na majetku i na duši. A mohu říci, že pan poškozený se chová zcela jinak než tyto osoby. Nezažila jsem poškozeného, který by takto dával veřejně na odiv újmu a dokázal ji tak zúročit jako pan poškozený,“ řekla Kaustová s tím, že to samozřejmě obžalovanou nijak neomlouvá.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zpěvák a skladatel Richard Pachman před ostravským soudem.

Renata Gonina hrozila smrtí nejenom skladateli, ale také členům jeho rodiny. „Jsi jen podrazák. V Paříži chcípni. Lži a pokrytectví se ti vrátí prostřednictvím tvé matky, která skončí na kriplkáře. Až budeš na pitevním stole, páteř buzeranta Pachmana nenajdeme,“ cituje policejní spis jednu ze zpráv, které měla Renata Gonina napsat skladateli.

Se svým idolem komunikovala nejprve v přátelském duchu, to ale skončilo v roce 2009, když zjistila, že Pachman neopětuje její vzplanutí.

„Byl to typ nátlakářské fanynky, která mi byla schopna psát i desetkrát denně. Když jsem na její zprávy nereagoval, začaly mi chodit na agenturní e-mail zvěsti o tom, že dotyčná je ve vážném stavu v nemocnici nebo dokonce že umřela. Když mi počtvrté přišlo její parte, napsal jsem jí, že pokud to nepřestane, budu s ní nucen ukončit komunikaci,“ řekl Pachman.

Až do obdržení zprávy o soudu, ke kterému jsem byl přizván, jsem přesně nevěděl, že můj anonymní pronásledovatel je právě tato žena.
Skladatel

To už zhrzená ctitelka neunesla a začala mu posílat anonymní výhrůžky. Zároveň se pokoušela nabourat do jeho e-mailových schránek a profilů na sociálních sítích.

„Sprosté a cynické e-maily mimo jiné brutálně zesměšňovaly smrt mého psa, nehodu mé matky a vyhrožovaly mi smrtí,“ řekl Pachman již dříve. Výhrůžkami se prý cítil ohrožen, a dokonce požádal o policejní ochranu.

Napsal knihu o zkušenostech se stalkingem 

„Až do obdržení zprávy o soudu, ke kterému jsem byl přizván, jsem přesně nevěděl, že můj anonymní pronásledovatel je právě tato žena,“ řekl skladatel.

Richard Pachman je mimo jiné autorem muzikálu Babička a věnuje se především ezoterické a meditační hudbě. Jeho skladby znějí na Křižíkově fontáně v Praze a fanoušci ho označují za „českého Vangelise“.

Skladatel se věnuje rovněž malbě a psaní a v době, kdy byl pod tlakem stalkingu, napsal na motivy svých zážitků a zkušeností knihu: „Cítím potřebu o těchto problémech hovořit, aby ti, kteří mají zkušenosti se stalkingem jako já, věděli, že naleznou zastání na oficiálních místech a že se mohou obrátit na policii. Nejhorší je trpět a o problému mlčet,“ tvrdí Pachman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám