Hlavní obsah

Skupina vyděračů dlužníky bila nebo nutila splácet sexem

– Jihlava

Policisté koncem dubna zadrželi skupinu, která údajně odkupovala pohledávky a s pomocí násilí a psychického nátlaku je z dlužníků vymáhala. Jednu z obětí například nutila splácet částku sexem, dalšího dlužníka zase dohnala až k pokusu o sebevraždu. Podrobné informace o akci zveřejnili policisté až nyní.

Policejní akce proti vyděračůmVideo: Policie ČR

 
Článek

Osmičlenná organizovaná skupina podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka působila na Jihlavsku a v Jihomoravském kraji.

Členům hrozí v případě odsouzení až patnáctileté tresty vězení. Skupina podle Hantáka založila dvě společnosti, které se oficiálně zabývaly zprostředkováním obchodu a služeb, zastavárenskou činností a činností informačních a zpravodajských kanceláří. Ve skutečnosti však údajní pachatelé levně odkupovali od věřitelů pohledávky a pak šli za dlužníkem.

"S ním sepsali splátkový kalendář, který musel pod nátlakem za zcela nevýhodných podmínek podepsat a následně neúměrně a bezdůvodně celkové pohledávky navýšit," uvedl mluvčí Pavel Hanták.

Dlužnou částku navyšovali 

Částku podle něj členové skupiny navyšovali i několikrát. "Při samotném vymáhání dluhu docházelo od psychického nátlaku přes poškozování majetku, například zapalování vozidel poškozených, až po fyzické násilí," informoval Hanták.

Podle detektivů dohnala skupina dlužníky do zoufalých situací – k pokusu o sebevraždu či do péče psychiatrů. Kolik přesně pachatelé vymohli, zatím kriminalisté nevyčíslili, získali však podle Hantáka "značný majetkový prospěch".

Organizovanou skupinu čítající celkem osm lidí ve věku od 20 do 40 let řídila podle detektivů dvojice mužů – jeden Čech a jeden Moldavan s trvalým pobytem na území ČR. Policisté v dubnu zadrželi pět údajných pachatelů a obvinili je z obecného ohrožení, vydírání a poškozování cizí věci. Okresní soud v Jihlavě je poslal do vazby.

Dva další členové skupiny jsou za obdobnou trestnou činnost v současné době již ve vězení a jeden je stíhán na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám