Hlavní obsah

Soudce Havlín byl propuštěn na svobodu, zaplatil kauci

Právo, ČTK, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Právu potvrdila, že ve čtvrtek byl soudce Ondřej Havlín propuštěn z vazby na kauci. Její výši neprozradila ani nepřiblížila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

„Osobně jsem rozhodla o propuštění pana doktora Havlína s tím, že jsem přijala jím nabízenou peněžitou záruku. Současně jsem uložila omezení v podobě zákazu vycestování do zahraničí,“ uvedla Bradáčová.

Podle Bradáčové již u Havlína není tzv. koluzní důvod vazby, tedy obava, že by mohl ovlivňovat svědky. Zůstává prý sice důvod tzv. předstižné vazby, tedy možné pokračování v trestné činnosti, ten však lze podle žalobkyně nahradit kaucí, což se také stalo.

Havlín čelí společně s dalšími pěti lidmi obvinění z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle dostupných informací údajně zahlazovali za úplatky trestné činy v dopravě, Havlínovo obvinění navíc policie rozšířila i o nedovolené ozbrojování. V souvislosti s trestním stíháním zprostil ministr spravedlnosti Havlína dočasně funkce soudce, a to až do pravomocného ukončení trestního stíhání. Také na něj podal kárnou žalobu, ve které navrhl, aby byl z funkce soudce odvolán.

Havlín v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám