Hlavní obsah

Verdikt v případu loupeže století nepadl, nepřišel svědek

– Praha

Zamýšlené vyhlášení rozsudku v kauze loupeže století ve čtvrtek soudci Stanislavu Králíkovi překazil svědek, který se bez omluvy nedostavil k hlavnímu líčení. Svědek tvrdí, že ho obžalovaný František Hajn "přemlouval k nějaké akci", a proto Hajnův obhájce trvá na jeho výslechu. Verdikt tak padne až příští pátek, přičemž druhý obžalovaný, Tomáš Půta, rovnou uvedl, že se jeho vynesení nezúčastní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

František Hajn u čtvrtečního soudu

Článek

Podle obžaloby Hajn v září 2002 s nejméně dvěma dalšími lidmi přepadl v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury G4S, které vyjíždělo od Citibank na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu. Posádku auta lupiči přinutili pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny otevřít vůz. Pachatelé pak s autem odjeli k nádrži Jiviny, kde údajně Hajn, Půta a další lidé vzali z auta 154 miliónů korun, které policie už nikdy nenašla.

Pražský městský soud loni Půtovi nepravomocně uložil dvanáctiletý trest a Hajnovi desetiletý trest vězení. Hajn byl tehdy souzen v nepřítomnosti jako uprchlý. Policie ho však následně vypátrala v Dominikánské republice a eskortovala jej do české vazby. Odvolací soud proto nařídil věc projednat znovu v jeho přítomnosti. Účast na loupeži Hajn odmítá. S Půtou, který si ve vězení odpykává trest za účast na akcích Berdychova gangu, se prý nezná a v době trestného činu byl údajně v zahraničí.

Rozsudek na závěr května

Ve čtvrtek u pražského městského soudu vypovídal svědek, který Hajna s Půtou ze spáchání loupeže století usvědčoval. Prý od Hajna v minulosti dostal 700 tisíc korun za to, že bude o loupeži mlčet. Policie v přepadeném autě našla svědkovu pachovou stopu, což muž vysvětlil tím, že skuteční pachatelé použili policejní kombinézu, kterou jim prodal. "Jsi lhář, pohádkář. Zamysli se nad sebou a neber morfium," reagoval na jeho výpověď Půta. "Ohledně mé osoby nehorázně lže," doplnil na svědkovu adresu Hajn.

Závěrečné řeči a vynesení rozsudku přesunul soudce Králík na 31. května. Na stejný den znovu předvolá svědka, který se dnes nedostavil. Pokud opět nepřijde, soud rozhodne i bez jeho výslechu.

Půta požádal, aby se vyhlášení verdiktu konalo v jeho nepřítomnosti. Kvůli účasti na jednání by totiž přišel o setkání s přítelkyní, která za ním přijede na návštěvu do věznice. Soudce mu vyhověl s tím, že svou závěrečnou řeč musí Půta dodat soudu v písemné podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám