Hlavní obsah

Šéf brněnské ČT u soudu odmítl nařčení ze spolupráce s Toflovým gangem

Právo, pko
Brno

Současný ředitel brněnského studia České televize (ČT) Karel Burian ve čtvrtek předstoupil před brněnský krajský soud, který projednává případ tzv. Toflova gangu policistů vyděračů. Burian musel čelit otázkám, jestli také s gangem nebyl v kontaktu či jestli s některými jeho členy nespolupracoval. Z toho ho obvinil jeden z klíčových svědků v případu Petr Michek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šéf brněnské ČT Karel Burian čeká na výslech.

Článek

Michek prohlásil, že Burian s gangem spolupracoval a že mu měl ještě jako tehdejšímu zástupci jednoho z brněnských rádií předat 100 tisíc korun ke vhodné prezentaci v médiích.

"Na pana Michka už jsem podal trestní oznámení, jeho nařčení se nezakládá na pravdě, je to lež. Michek byl tehdy významným klientem našeho rádia, spolupráce s ním odpovídala jeho významu pro rádio. Požádal mě, abych ho seznámil s tehdejším šéfem jihomoravské ODS Milanem Venclíkem. Toho jsem také znal, protože byl pro nás také významným partnerem,“ prohlásil Burian a odmítl, že by byl někdy Michkem žádán o dehonestující reportáž, která se měla týkat tehdejšího dění v brněnské Zbrojovce.

Na Buriana, který šéfuje brněnské ČT od roku 2007, se po nařčení snesla vlna kritiky. Ještě zesílila poté, co vyšlo najevo, že jeho měsíční plat převyšuje 350 tisíc korun.

Brněnský soud projednává kauzu už několik měsíců. Obžalovaní z tzv. Toflova gangu, povětšinou bývalí členové místní hospodářské kriminálky, odmítají, že měli roky vydírat bohaté podnikatele, hrozit jim vykonstruovanými trestními stíháními nebo naopak za úplatu zametat jejich prohřešky pod stůl.

V čele skupiny měl stát expolicista Michal Tofl a Miloš Almásy. Tofla zastřelil před několika lety vrah přímo u jeho domu. Almásy sice přiznal, že peníze od podnikatelů bral, ale jen za právní služby. Žalobce členy gangu viní ze tří desítek případů vydírání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám