Hlavní obsah

Čtveřice slíbila práci v Anglii, peníze lidem ale nedávala

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Čtveřice obžalovaných, zpovídajících se od úterý před Krajským soudem v Ústí nad Labem, měla před třemi lety vylákat do Velké Británie několik lidí, kterým zařídili práci, odebrali jim ale doklady i peníze. Nesměli ani opouštět dům a s nikým v Česku se kontaktovat. Obžalovaným hrozí za obchodování s lidmi až 12 let vězení. Všichni svou vinu popírají.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Tibor Gorol a Ludmila Gorolová před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Manželé Tibor a Ludmila Gorolovi měli v dubnu roku 2010 objíždět v Chomutově lidi ve špatné finanční situaci a nabízeli jim snadný výdělek ve Velké Británii.

„Bezdomovcům nabízeli a slibovali práci ve Velké Británii s tím, že se tam budou mít lépe než v České republice, že budou mít své zaměstnání, kde bydlet, co jíst a vysoké výdělky,“ tvrdí obžaloba. Další lidi měla zlákat Dobromila Drapáková, která je družkou dalšího u obžalovaných, Daniela Gorola.

Do Velké Británie s obžalovanými odjelo pět mužů a jedna žena i se dvěma malými dětmi. Gorolovi je ubytovali ve svém domě, zařídili jim pracovní povolení, lékařské prohlídky a sehnali práci. Do práce je vozili, založili jim i bankovní účet. Vystavené platební karty jim však podle obžaloby odebrali a peníze vybírali sami a užívali pro svoji potřebu.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Čtveřice obžalovaných před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Poškození lidé si nesměli brát údajně ani volně jídlo, ani se volně pohybovat. Dohromady měli všechny lidi připravit o více než 800 tisíc korun. O případ se zhruba po půl roce, na podzim roku 2010, začala zajímat britská policie.

Tibor Gorol u soudu uvedl, že práci lidem zprostředkovali, všichni je ale prý o pomoc sami žádali. To, že by lidem brali peníze nebo se nemohli volně pohybovat, popřel. Dobromila Drapáková odmítla vypovídat.

Obchodování s lidmi ve Velké Británii není ojedinělý případ. Už loni podobný případ řešil ústecký krajský soud. Čtyři odsouzení dostali tresty od pěti do 9,5 roku vězení. Rozsudek ale není pravomocný, dva z nich byli souzení jako uprchlí a zbylí dva se proti rozsudku odvolali. Nynější případ bude dokazováním pokračovat i v dalších dnech, projednávání je naplánováno i na září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám