Hlavní obsah

Policisté našli v podzemí milión litrů nelegálního lihu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie na několika místech České republiky objevila ukryté nádrže nelegálního lihu. Pod halami v Háji u Duchcova našla 300 tisíc litrů lihu. Musela se k nim probojovat přes metr betonu. Další statisíce litrů byly v jiných areálech.

Důmyslné sklady ukrývaly pod zemí statisíce litrů nelegálního lihu Video: Policie ČR

 
Článek

Celkem Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zajistil minulý týden skoro milión litrů alkoholu. Daňový únik odhaduje na 208–300 miliónů korun. Majiteli jsou lidé stíhaní v kauze metyl.

"Je to případ, který vstoupí do učebnic kriminalistiky," uvedl ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Nejen objemem zajištěného lihu, ale především sofistikovaným způsobem jeho uskladnění. Policie za asistence celníků a hasičské techniky šla podle Šlachty tentokrát najisto.

K nádržím se museli probít

Informace o obrovských nádržích získala při rozkrývání sítě obchodníků s nelegálním alkoholem, na níž pracuje od loňského září. Jak Šlachta přiznal, dotyčné objekty policisté prohledávali neúspěšně už dříve. Tentokrát se nevzdali, ani když museli prorážet metrové vrstvy betonu a suti. Potrubí, kterým podzemní nádrže byly plněny, je vyvedeno až 100 metrů mimo haly a policistům se doposud nepodařilo všechna místa odhalit.

Foto: Policie ČR

V halách byla těžká technika

Nerezové nádrže, z nichž některé měly rozměr 28 x 2 x 2 metry, byly podle policie vybudované před osmi až deseti lety, a to výhradně za účelem uskladnění nelegálního lihu. Objekty využívala firma Moravia-chem, s. r. o., Hrobice. Nacházejí se v Ostravě-Mariánských Horách, v Háji u Duchcova a v Hrobici u Slušovic.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Alkohol nebyl podle prvních laboratorních výsledků závadný. Podle Pavla Novotného z Generálního ředitelství cel šlo ve dvou případech o 94- až 96procentní líh, na další výsledky se čeká. V jednom případě se majitelé objektu pokusili na poslední chvíli před policejní kontrolou líh zdenaturovat.

Policie nevylučuje, že najde další sklady

Detektivové z protimafiánského útvaru zatím nevědí, odkud líh uskladněný v podzemních nádržích pochází. „Z poslední doby to určitě nebylo. Jen stavební úpravy jsou z doby před osmi až deseti lety. Už v té době se s tím počítalo. Jestli ten líh sloužil k tomu, že to měla být nějaká železná zásoba, to se ukáže v dalším řízení,“ uvedl šéf ÚOOZ Šlachta.

Kolik lidí je z uchovávání lihu v podzemních úkrytech podezřelých, zatím Šlachta odmítl upřesnit. Také vyčíslení přesného objemu zajištěného alkoholu bude na pracovnících celní správy, kteří ho musejí přečerpat a samozřejmě zlikvidovat. „Náš hrubý odhad se blíží k miliónu litrů,“ zopakoval šéf policejního útvaru.

Zda existují na území Česka další podobné velkosklady nelegálního alkoholu, bude policie nadále zjišťovat. „Budeme se snažit dostat k dalším informacím. Nemohu to vyloučit,“ dodal Šlachta.

S odhalováním podzemních nádrží pomáhala policistům také Vysoká škola báňská, která zapůjčila i potřebnou geologickou techniku, která dokáže detekovat dutiny v podloží.

Reklama

Výběr článků

Načítám