Hlavní obsah

Vaškůj u soudu odmítl vinu z daňového úniku se škodou 157 miliónů

– Zlín

Krajský soud ve Zlíně v pondělí začal projednávat údajný daňový únik při obchodech s leteckým petrolejem se škodou přes 157 miliónů korun. Podle obžaloby se ho dopustil již dříve trestaný podnikatel Roman Vaškůj, obchodník s pohonnými hmotami Radomír Vybíral, podnikatel Stanislav Nedbálek a úředník Dušan Gajdošík, který jediný u soudu nevypovídal. Ostatní vinu odmítli. Hrozí jim až deset let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžaloba se týká obchodů, jež se od května do prosince roku 2004 točily kolem akciové společnosti Discovery Travel (DT). Vaškůj byl generálním ředitelem, Nedbálek předsedou představenstva. Podle státního zástupce Michala Galáta obžalovaní nakupovali letecký petrolej a předstírali, že má být použit do letadel. Byl by tak osvobozen od spotřební daně z minerálních olejů.

Velkou část paliva ale firma údajně využila jinak. Z více než 18 miliónů litrů leteckého petroleje směřovalo podle Galáta na leteckou přepravu maximálně 2,6 miliónu litrů. Zbytek byl prý smíchán s naftou, prodán čerpacím stanicím a využit pro silniční dopravu.

Nákup petroleje podle obžaloby dojednával Vaškůj, který podle Galáta dodavatele nepravdivě informoval o dodávkách bez nutnosti platit spotřební daň. Vybíral podle státního zástupce zajišťoval financování nákupu prostřednictvím svých firem sídlících v Česku i v zahraničí. K tomu údajně distribuoval pohonné hmoty na čerpací stanice.

Zcela popírám, že bych organizoval a řídil jakýkoli nákup leteckého paliva a zajišťoval jeho distribuci do čerpacích stanic.
Obžalovaný Vybíral

Nedbálek podle Galáta zřejmě podepsal smlouvu mezi dodavatelem a DT, přičemž prý věděl, že část leteckého petroleje bude využita jinak, což prý i organizoval. Míchání, odvoz a distribuci údajně zařizoval Gajdošík. Vaškůj, Vybíral i Nedbálek dnes vinu odmítli.

Vaškůj uvedl, že DT založil jako cestovní kancelář a leteckou společnost, která měla ambice patřit mezi nejsilnější regionální letecké společnosti v Evropě. Chtěla využívat i další letiště kromě kunovického. Základem bylo spojení s Prahou, nabízela i lety do Antverp či Sionu. Velké plány ale vzaly za své, firma skončila po několika měsících v lednu 2005 v konkurzu.

Vaškůj uvedl, že s daňovými úniky nemá nic společného. Podobně se vyjádřil Vybíral. "Zcela popírám, že bych organizoval a řídil jakýkoli nákup leteckého paliva a zajišťoval jeho distribuci do čerpacích stanic," hájil se kroměřížský podnikatel. Nedbálek nevyloučil, že v obžalobě uvedenou smlouvu podepsal. Na chod DT však prý neměl vliv a odvoz pohonných hmot z Kunovic neorganizoval.

U soudu už stanuli

Vaškůj není před soudem poprvé. V květnu 2009 mu vrchní soud pravomocně uložil 7,5 roku vězení za další daňové úniky při obchodování s palivy se stomiliónovou škodou. Vězení se vyhýbal, v červnu 2010 byl zadržen ve Vídni. Z výkonu trestu byl podmíněně propuštěn, nyní je ředitelem hotelu v Rakousku.

Vaškůj figuroval i v korupční aféře lidovce Jiřího Čunka, byl stíhán pro údajné podplácení jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové.

Se soudy má zkušenosti i Vybíral. Krajský soud v Ostravě projednává další daňové úniky při obchodování s pohonnými hmotami, mezi obžalovanými je Vybíral i jeho syn Roman. Původně se mluvilo o škodě až šest miliard korun, v obžalobě je „nejméně 500 miliónů Kč“.

Vybíral byl označován za hlavu petrolejářského impéria. Tvrdí ale, že už ve společnostech World servis či Unicorn-Oil nepůsobí. Vybírala jako jediného k soudu přivezla eskorta z vazby. Hlavní líčení bude pokračovat výslechem svědků ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám