Hlavní obsah

Muž zastřelil šípem domnělého zloděje, teď stojí před soudem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Spravedlnost se rozhodl vzít do svých rukou Jaromír Šebesta, který na svém pozemku v Chotěbuzi na Karvinsku přistihl loni v dubnu trojici údajných zlodějů. Vzal do rukou kuši a jednoho z prchajících mužů střelil šípem přímo do hlavy. Zraněný po týdnu zemřel, střelec v pondělí stanul před ostravským krajským soudem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Šebesta u ostravského soudu

Článek

Hájí se, že bránil svůj majetek. Obžaloba ho viní z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti.

Šebesta u soudu v pondělí vypověděl, že po návratu domů spatřil auto zaparkované před vchodem. Později viděl několik postav, jak jdou za dům na jeho pozemku a slyšel také šramot ve sklepě. Vzal svou nově pořízenou kuši, vyběhl ven a křičel na muže, aby šli pryč. Potom vystřelil ve směru k autu. „Střílel jsem po autě. Neměl jsem v úmyslu někoho trefit, to ani náhodou,“ řekl u soudu Šebesta.

Dodal, že když viděl, že muže střelil do hlavy a šíp je opravdu hluboko, řekl mužům, ať jedou do nemocnice. „Pak jsme čekali na příjezd policie a záchranky,“ dodal Šebesta, který je v jiném případě stíhán i pro pohlavní zneužívání mladistvých.

Když jsme nastupovali do auta, zařval, že nás zabije. Vystřelil a bratrance střelil do hlavy.
Příbuzný mrtvého muže

Událost se stala loni 26. dubna po poledni. Když Jaromír Šebesta viděl na svém neoploceném pozemku tři muže, kteří zde hledali šrot, připravil si sportovní kuš a poté ji venku namířil na domnělé zloděje. Ti se dali na útěk ve směru k opodál zaparkovanému autu. „Poté v úmyslu způsobit těžkou újmu na zdraví ze vzdálenosti 12 až 14 metrů namířil na jednoho z mužů a vystřelil,“ tvrdí obžaloba.

Šíp zasáhl devětatřicetiletého muže z východoslovenských Michalovců do levého spánku. Lékaři o jeho život neúspěšně bojovali déle než týden.

Foto: Aleš Honus, Právo

Příbuzní zemřelého muže

Muži tvrdí, že do objektu nešli krást, prý tam jen hledali šrot. Když je vyrušil majitel, dali se na útěk. „Když jsme nastupovali do auta, zařval, že nás zabije. Vystřelil a bratrance střelil do hlavy,“ řekl již dříve Právu příbuzný zastřeleného, podle nějž šlo o chladnokrevnou vraždu.

Lidé sepsali petici na podporu

Protože zloději majitele objektu, kam vnikli, nijak neohrožovali, policie případ nevyhodnotila jako nutnou obranu, ale jako mstu. Šebestovi hrozí až šestnáct let vězení.

Místní lidé se mladého muže po incidentu zastávali, a dokonce zorganizovali podpisovou akci na jeho podporu. Petiční archy podepsalo přes tisíc lidí. „Petici jsme zorganizovali se sousedy, protože jsme si říkali, že pro toho kluka musíme něco udělat. Není to člověk, který by chtěl někoho zabít," řekla již dříve provozovatelka chotěbuzského penzionu Martina Vařílková.

Hlavní líčení bude pokračovat v následujících dnech výslechy celé řady svědků i soudních znalců. Zatím se neví, zda bude ještě v tomto týdnu vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám