Hlavní obsah

Herec Pomeje dostal u soudu podmínku za poškozování věřitele

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 2 odsoudil v úterý producenta a herce Jiřího Pomejeho za poškozování věřitelů. Soud Pomejeho uznal vinným. Dostal podmínku dva roky s odkladem na dva roky. Rozsudek není pravomocný, Pomeje se na místě odvolal.

Foto: MMS/Josef Koukal, Právo

Jiří Pomeje u úterního soudu.

Článek

Už loni byl odsouzen k 1,5roční podmínce s odkladem na tři roky za to, že v době, kdy upadl do dluhu, neoprávněné převedl práva na film Andělská tvář na jiného podnikatele. Trest mu byl však prominut v důsledku prezidentské amnestie.

Druhá část obžaloby, která se týkala převedení družstevního bytu a auta na tehdejší manželku Michaelu Kuklovou, byla předmětem úterního jednání.

Podle soudce Milana Rossiho způsobil Pomeje svým věřitelům škodu za zhruba 4,5 miliónu korun.

Byt převáděl po premiéře

"Časová souslednost jednotlivých úkonů je zřejmá,“ uvedl Rossi. „Stalo se tak po premiéře, kdy bylo zřejmé, že film nebude úspěšný,“ podotkl soudce s tím, že Pomejemu se začaly už v květnu 2002 vršit exekuční příkazy a bylo evidentní, že nemůže dostát svým závazkům. Vůz a byt převáděl na Kuklovou na podzim téhož roku.

„Čekal jsem všechno, ale tohle ne,“ reagoval na rozsudek Pomeje. „Tohle beru jako hodně drsný rozsudek. Nechápu ho, protože totéž řešil soud i s paní Kuklovou a ta podle něj nic neprovedla. Tak nechápu, že já dostal dva roky za to samé,“ podotkl herec.

Proti rozsudku se na místě odvolal, takže verdikt bude ještě přezkoumávat Městský soud v Praze. Státní zástupce Milan Černý si ponechal na případné odvolání zákonnou lhůtu.

Peníze nesplatil a práva převedl

Pomeje byl už loni odsouzen k jeden a půl roční podmínce s odkladem na tři roky za to, že autorská práva k filmu, jehož byl producentem, převedl na jiného obchodníka, ačkoli nesplatil bezúročnou půjčku Státnímu fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie.

Ten mu pomohl osmi milióny, přičemž podmínkou udělení půjčky bylo, že pokud se ji nepodaří splatit do 18 měsíců od premiéry, filmová práva přejdou na fond. Trest mu prominul letos bývalý prezident Václav Klaus svou lednovou amnestií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám