Hlavní obsah

Jednoho zastřelil, druhého zmrzačil. Bránil jsem svůj majetek, tvrdí u soudu

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Je ochrana majetku důvodem k tomu, abyste použili zbraň proti lidem, o nichž jste přesvědčeni, že ničí a kradou vaše věci? Sedmapadesátiletý Ladislav Šubr z Tetína na Jičínsku byl zřejmě přesvědčen, že ano. V úterý poprvé stanul v soudní síni Krajského soudu v Hradci Králové jako obžalovaný z vraždy.

Štefan Herman střelbu přežil, má ale trvalé následky.Video: Ludmila Zlabkova, Právo

 
Článek

Žalobkyně ho viní, že loni 1. září svou loveckou zbraní postřelil dva muže, kteří tu na pokyn majitele pozemku rozebírali starý fóliovník. Jeden byl na místě mrtvý, druhý byl zasažen dvěma broky do oblasti zad. Muž přežil, ale jeden z broků přerušil míchu, takže je od pasu dolů ochrnutý.

Pozemky mi byly ukradeny podvodem, zločinnou exekucí. Byl ze mne vyroben žebrák.
Obžalovaný

„K použití zbraně došlo v krajní nouzi v ochraně vlastního majetku, po vyčerpání všech možností, jak majetek ochránit,“ odmítá obžalovaný právní kvalifikaci činu jako vraždy. Počátky tragického incidentu je třeba hledat v konfliktech obžalovaného se státem i se svým okolím, které začaly už před několika lety.

Pozemky byly prodány v exekuci

Šubr podle svých slov zůstal v domácnosti, aby mohl pečovat o matku. Žil v nouzi, pouze z toho, co si vypěstoval, choval i několik slepic. Neplatil však zdravotní pojištění. Proto mu byly kvůli dluhům v květnu 2010 v exekuci prodány jeho pozemky. „Pozemky mi byly ukradeny podvodem, zločinnou exekucí. Byl ze mne vyroben žebrák a po exekuci majetku jsem byl vyhnán na úřad práce,“ řekl mimo jiné soudci.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný Vladislav Šubr odmítá, že by střílel s úmyslem zabít.

Na jeho bývalém pozemku zůstaly konstrukce fóliovníků. Když je i přes výzvy Šubr neodstranil, poslal nový majitel dva dělníky, aby je demontovali. To obžalovaný pochopil jako útok proti osobnímu vlastnictví, stěžoval si na policii, volal do médií. „Když jsem pak viděl, jak oba devastovali, ničili a rozebrali moje věci, napadla mne myšlenka, že nenechám zničit důkaz o mých exekucích. Vzal jsem doma zbraň a jel tam. Nevěděl jsem, jak to budu řešit,“ odmítá Šubr, že by se na místo činu vypravil s úmyslem zabíjet.

Vyhrožoval nám už předtím, ale že by to takhle mohlo skončit, to nás opravdu nenapadlo.
Poškozený

Podle svých slov vystřelil brokovou kozlicí pouze ve směru na oba muže a jen jednu ránu na každého. „Kdybych je chtěl zabít, šel bych až k nim a střílel opakovaně,“ řekl u soudu s dodatkem, že se poté chtěl sám zabít. Ale rozmyslel si to, neboť mu došlo, že by už nemohl vysvětlit, jak je dlouhodobě perzekvován.

„Chtěl nás zabít. Bylo to strašně rychlý, kolega byl první, tak ho trefil a já jsem se snažil utéct. Přitom mě trefil do zad,“ řekl novinářům Štefan Herman, který zůstal po střelbě připoutaný na invalidní vozík.

„Vyhrožoval nám už předtím, ale že by to takhle mohlo skončit, to nás opravdu nenapadlo. Přijeli tam ten den i policajti z Hořic, ukázali jsme, že máme povolení. Říkali, kdyby něco, ať zavoláme,“ dodal.

Hlavní líčení pokračuje ve středu výslechy svědků a znalců. „Líčení bude poté odročeno z důvodu vypracování nového znaleckého posudku z oboru psychologie. Původní znalec zemřel a obžalovaný k němu měl dotazy,“ odůvodnil odročení soudce Luboš Sovák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám