Hlavní obsah

Soud podruhé rozdal tresty za tragický zorbing

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Podmíněné tresty za tragický školní výlet, při kterém v roce 2009 při adrenalinové atrakci zvané zorbing zahynul učitel a vážně se zranil jeho žák, rozdal v úterý Okresní soud ve Frýdku-Místku. Instruktorům Jaroslavu Šlehoferovi a Romanu Cymorkovi vyměřil jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Na lavici obžalovaných usedli Roman Cymorek (vlevo) a Jaroslav Šlehofer.

Článek

Jde o druhý rozsudek stejného znění, ten první na začátku tohoto roku zrušil odvolací krajský soud. Odsouzení navíc dostali tříletý zákaz činnosti v oboru.

Tragédie se stala 4. června 2009 při výletu deváté třídy jedné z novojičínských základních škol. Při provozování tzv. zorbingu nevydržela provazová záchytná síť nápor kutálející se koule, ve které byli připoutáni učitel a žák, a protrhla se. Koule se skutálela ze svahu a zastavila se až po 200 metrech o stromy.

Učitel utrpěl poranění hlavy a pánve a při nárazu mu prasklo srdce. Žák prodělal otřes mozku a závažná poranění rukou, hrudníku a páteře.

Jednali jsme v dobré víře a pořád nemůžeme překousnout, co se stalo.
Odsouzený

Šlehofer a Cymorek, kteří pracují také jako učitelé, firmu Lundi Adventures založili za účelem pořádání školních výletů, spojených s různými atrakcemi. „S dětmi pracujeme celý život a měli jsme pocit, že v této oblasti tady něco chybí. Nic podobného jsme na trhu nenašli,“ vypověděl u soudu Jaroslav Šlehofer.

Dodal, že na školních výletech firma dětem nabízela například lakros, lukostřelbu i lanové aktivity. „Napadlo nás, že bychom mohli dětem nabídnout také zorbing. Kouli jsme si objednali po internetu z Číny,“ dodal Šlehofer. Zdůraznil, že koule přišla poštou bez jakéhokoli návodu k použití a bez technické dokumentace.

Obžalovaní u soudu již dříve řekli, že je jim líto, co se stalo, byli ale přesvědčeni, že zabezpečení atrakce pomocí sítě z fotbalové branky je naprosto v pořádku. „Jednali jsme v dobré víře a pořád nemůžeme překousnout, co se stalo,“ řekl Cymorek.

Ani druhý rozsudek není ještě pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal, protože žádá přísnější potrestání. Případ tak znovu putuje ke Krajskému soudu v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám