Hlavní obsah

Strážník, který v lednu v Karviné zastřelil lupiče, jednal podle práva

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Strážník městské policie, který v lednu na čerpací stanici v Karviné zastřelil domnělého lupiče, který ohrožoval obsluhu nožem, jednal zcela podle práva. Ukázaly to výsledky policejního šetření, které celý incident detailně zmapovalo. Policie navíc dospěla k závěru, že muž ve skutečnosti nechtěl loupit, ale celou situaci úmyslně zinscenoval s vědomím, že bude zastřelen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Čerpací stanice, kde strážník zastřelil lupiče

Článek

Šlo tedy o nebývale výjimečný způsob sebevraždy. „Kriminalisté, vedoucí prověřování, hodnotí událost jako výjimečnou, ve své praxi se s ní dosud nesetkali. Dvaatřicetiletý muž měl nastalou situaci vyprovokovat, gradovat útok vůči 44letému čerpadláři zřejmě s úmyslem, aby vůči němu zbraň být užita musela. Všechny okolnosti tomuto závěru nasvědčují,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Tragédie se odehrála v noci na 16. ledna na čerpací stanici v sousedství obchodního centra Tesco. Strážníci na místo dorazili na základě informací z tísňové linky. Když strážník viděl muže, který nožem ohrožoval prodavače, nejdříve s ním vyjednával a nakonec začal střílet. Agresivní muž byl na místě mrtev.

„Provedeným dokazováním bylo zjištěno, že 32letý muž měl navodit situaci ohrožující zaměstnance čerpací stanice. Útok vůči čerpadláři pak měl muž stupňovat, a to nejen verbálně, nýbrž také bodáním nože. Strážník zakročoval na nepřehledném místě, kdy 44letý muž nacházející se za pultem volal o pomoc, přičemž fyzická agrese vedená vůči němu měla gradovat,“ popsala situaci mluvčí policie.

„Strážník se před použitím střelné zbraně snažil s mužem vyjednávat, dále jej opakovaně vyzýval, aby zanechal svého protiprávního jednání. Muž nejen že činnost neukončil, ale útok vůči zaměstnanci měl stupňovat. V kritické chvíli musel strážník zakročit tak, aby zamezil následku na životě a zdraví zaměstnance čerpací stanice. Muž, který následně zemřel, byl ovlivněn alkoholem a návykovou látkou,“ uzavřela mluvčí.

Reklama

Související články

Strážník v Karviné zastřelil lupiče

Tragédie se odehrála v úterý v noci na jedné z čerpacích stanic v Karviné. Během služebního zákroku tam strážník městské policie zastřelil lupiče, který...

Výběr článků

Načítám